Wikipedija

KUHINJA U RS-U, WC U FEDERACIJI! Podjela BiH i u nekim stanovima postavila granice

Autor: S.V.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca prije 25 godina, odnosno 19. ožujka 1996. godine, pod okrilje Sarajeva, završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine. No, iako je uspostavljen mir – Sarajevo je podijeljeno “na dva dijela.”

Prijeratna Skupština Grada Sarajeva brojala je deset općina – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Trnovo, Hadžići i Pale, dok su u poslijeratnom Sarajevu na prostoru bh. entiteta Federacija BiH nastala čak tri nivoa vlasti!

Uz općine kao lokalne zajednice, na dijelu koji je prije rata pokrivao Grad Sarajevo uspostavljen je Kanton Sarajevo, a Protokolom o ustroju Sarajeva na četiri općine kasnije je uspostavljen i Grad Sarajevo na teritoriji općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Linija “prepolovila” stanove

Tako ni nakon 25 godina nije uspostavljena autobusna linija koja je centralne sarajevske općine povezala sa Vogošćom. Novom teritorijalnom organizacijom čak se i tramvajska pruga završava izvan Grada Sarajeva, na Ilidži, a Grad kao takav nema ni svoj aerodrom, jer je prostor Međunarodnog aerodroma Sarajevo smješten na teritoriji općine Ilidža, koja je po novom ustroju ostala van Grada Sarajeva, u sastavu Kantona Sarajevo.

Godinama nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, postignutog krajem 1995, trajala je arbitraža o utvrđivanju međuentitetske linije u sarajevskom naselju Dobrinja, u općini Novi Grad.

Naime, međuentitetska linija je nerijetko dijelila čak i stanove u stambenim zgradama, pa bi jedan dio stana bio u Federaciji BiH, a drugi u entitetu Republike Srpske. Tako bilo slučajeva da je, primjerice, soba bila u jednom, a kuhinja ili balkon u drugom entitetu ili obrnuto.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.