Screenshot

KRVAVI SIJEČANJSKI POHOD ARMIJE BIH: Poveli i ‘El Mudžahid’, počelo je masakrom u Lužanima

Autor: S.V.

Na današnji dan 1993. godine, snage Armije BiH napale su hrvatsko selo Lužani u općini Uskoplje, te  počinile pokolj nad hrvatskim mještanima. Toga je dana ubijeno i masakrirano više civila,  preživjele iz Lužana i okolnih naslja su protjerali, spalili kuće te uništili katoličko groblje i kapelicu. Cilj je bio ovladati prometnicom koja od Tomislavgrada vodi u Srednju Bosnu. Pripadnici HVO-a su uzvratili na napade, no u tim borbama poginula su 64 pripadnika, a 19 ih je ranjeno.

Unovačili i mudžahedine

Napadu na Lužane prethodio je napad Armije BiH na općinu Uskoplje koji je započeo večer prije pokolja u Lužanima, (11. siječnja) a izvela ga je brdsko-planinska brigada iz sastava Trećeg korpusa pod zapovjedništvom Fahrudina Agića pomognuta mudžahedinima. Napad je trajao sve do 25. siječnja, a sve s ciljem izoliranja srednje Bosne i spajanja ovih bošnjačkih snaga sa onima u dolini Neretve.

Armija BiH kroz cijeli je siječanj 1993. godine činila nezamislive zločine nad Hrvatima, i u tome je do danas manje više ostala – nekažnjena.

Svoj je krvavi pohod nastavila 19. siječnja napadom na Gusti Grab u Busovači kada je masakrirano pet staraca u dobi između 70 i 80 godina.

Dan 26. siječnja bio je koban za Višnjicu, Lašvu i Dusinu, potpuno etnički očišćena sela iz kojih je prognano više od tri tisuće hrvatskih stanovnika, dok je dio njih korišten kao živi štit.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.