fbpx
Foto: YouTube Screenshot

KRVAVA DARUVARSKA NEDJELJA: Četnici su bili toliko zaneseni svojim krvavim pirom da su se od šoka dali u bijeg!

Autor: Daniel Radman

Prije točno 30 godina u Doljanima, predgrađu Daruvara, vođena je bitka koja je, mnogi to danas tvrde, odlučila sudbinu ovog grada u Domovinskom ratu. Branitelji su uz velike žrtve odnijeli pobjedu i tako zaustavili napredovanje agresorske vojske u Zapadnoj Slavoniji.

Sam Daruvar napadnut je još 19. kolovoza, a obranu grada predvodili su Damir Barbarić, načelnik Policijske stanice Daruvar te Nikola Ivankec, šef Kriznog štaba općine Daruvar. U rano jutro 1.rujna 1991. srpski pobunjenici u Doljanima su zarobili više civila, uključujući i ženu i djecu te su natjerali 20 pripadnika Narodne policije i zaštite na predaju.

Na 27. obljetnici bitke Ivankec je održao emotivan govor u kojem se prisjetio kako je bilo tog dana koji se pamti i kao “krvava daruvarska nedjelja” budući da je tada pao najveći broj žrtava u Daruvaru. “U jutarnjim satima neprijatelj je okružio ovo pitomo naselje i policijski obrambeni punkt od dvadesetak ljudi, združenih snaga policije, mještana i Odreda narodne zaštite. Zatražena je pomoć koja je pružena najprije iz Policijske uprave Bjelovar, Garešnice i Kutine. Toga dana zametnuo se boj koji je uz manje prekide trajao čitavog dana, ali hrvatski branitelji na punktu, suočeni s napadom daleko nadmoćnijeg neprijatelja, slabije naoružani i brojčano slabiji, ne mareći za žrtve, su pružili su žestok otpor i nisu predavali sve do onog trenutka dok nisu ostali bez streljiva i dok nisu teroristi počeli prijetiti direktno samim mještanima kao živog štita”, ispričao je Ivankec.

Zarobljene branitelje su polegli na cestu i vezali

Zarobljene branitelje četnici su polegli na cestu te ih vezali, a kad su vidjeli da u oklopnom vozilu dolaze hrvatske snage – pomoć je pristigla od bjelovarske Specijalne jedinice policije “Omega”, policije iz Bjelovara, Garešnice i Kutine, kutinskog ZNG-a – krenuli su s povlačenjem prema vojarni. Tada su počeli pucati po zarobljenicima i ubili četvoricu branitelja (peti je kasnije preminuo), no spašeno je 17 zarobljenika, kao i žene i djeca koje su bile u okruženju srpskih snaga.

“Pomoć kada je pristigla u Daruvar, nije bilo vremena za promišljanje o taktici i čime se suprotstaviti ovom punktu. Odmah se krenulo u žestok protunapad. On je bio toliko iznenađujući za teroriste da zaneseni masakrom i svojim krvavim pirom, od iznenađenja i šoka nisu pružili jači otpor već su se dali u bijeg. Bilanca ove pomoći što smo pružili ovom punktu je bila da smo spasili, pet mrtvih i 12 ranjenih je bila cijena da bismo spasili obrambeni punkt i same Doljane”.

Srbi tada kreću i s minobacačima i na Donji Daruvar (tu je život izgubio redarstvenik Tihomir Vrdoljak), pokušavajući ga dovesti u poluokruženje, no ostvarenje tog plana im nije pošlo za rukom: Hrvatske snage uspjele su zauzeti i održati položaje oko grada.

“Ovdje se pokazalo da je ljudsko srce, hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja bila jača od sivog čelika, terorista jer oni nisu imali motive da brane svoj dom, a mi smo imali svoj dom, svog grad, svoju domovinu, ne mareći za cijenu koju ćemo platiti za to”, poručio je Ivankec.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.