HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Krstičević: ‘Odluka o nabavci višenamjenskog borbenog zrakoplova bit će donesena brzo’

Autor: Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu kako će odluka o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova biti donijeta vrlo skoro i kako je bitno da se u tom postupku do kraja bude odgovoran, da kupnja bude priuštiva i da izaberemo ono što Hrvatska može podnijeti.

Projekt je složen i cjelovit i svi razgovori se vode na bazi natječaja kada premijer razgovara s drugim premijerima i kad kao ministar obrane razgovaram s  drugim ministrima, rekao je ministar Krstičević odgovarajući na novinarske upite nakon prezentacije Plana nabave MORH-a za 2018.

Kada odlučimo, napravit ćemo prezentaciju i vidjet će se na temelju kojih parametara je stručna skupina odnosno Vlada donijela tu odluku. To je jedan od najsloženijih projekata, pripremili smo se za to, proveli promjene u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), došli su na čelna mjesta mladi i obrazovani ljudi. Analizirali smo od infrastrukture što je potrebno pripremiti kao bi mogla pratiti projekt, rekao je ministar.

Bitnim je ocijenio to što naši piloti moraju iz zrakoplova druge generacije prijeći na zrakoplove četvrte generacije, što znači da moraju preskočiti jedan korak i sada se razmatra koji su to piloti koji će biti upućeni na dodatno školovanje i trening.

Bitni su i zrakoplovni tehničari kako bi se sustav održavanja postavio zajedno sa zemljom partnerom i mentorom koji će nas voditi da to bude uspješna tranzicija, naglasio je ministar obrane.

Upitan je li premijer u razgovore s partnerima uključio i potpredsjednice Vlade Martinu Dalić i Mariju Pejčinović Burić, Krstičević je odgovorio da svi međusobno komuniciraju i da je sa cijelim procesom upoznata i predsjednica Republike, kao i ostali ministri koji su bitni. U proces je uključen i ministar financija, kao i potpredsjednice Vlade za gospodarstvo i vanjske poslove, cijeli sigurnosni sustav od početka procesa tako da to nije odluka jednog čovjeka, rekao je.

Nitko ne može sam donijeti odluku ili utjecati na taj proces, to je timski rad svih nas, istaknuo je.




Na novinarski upit favorizira li nabavu izraelskog  F-16 Krstičević je odgovorio kako ne favorizira nikoga, već da favorizira struku, odnosno ono što je najbolje za Hrvatsku, te da odluka treba biti priuštiva.

“Planiramo da 2020. kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom  i slavimo 25 godina pobjede u Domovinskom ratu na hrvatskom nebu vidimo prva dva (novonabavljena) višenamjenska borbena zrakoplova”, poručio je Krstičević.

Upitan što misli o pozivu predsjednice Republike srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da službeno posjeti Hrvatsku, Krstičević je odgovorio kako on o tome nema što misliti i da je njegova zadaća razvijati borbenu spremnost Hrvatske vojske. Znamo da je Domovinski rat za nas bila velikosrpska agresija i da smo se branili  i oslobodili okupirana područja, živimo u miru i slobodi, fokusirani smo na budućnost i uvijek smo za suradnju sa prijateljima i susjedima uz odgovornost i ispriku, poručio je Krstičević.




Predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) u izjavi novinarima ocijenio je kako bi daljnje odgađanje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova i njezina objava javnosti otvara prostor  za nepotrebne špekulacije.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.