foto: Dnevno.hr

Krstičević ne odustaje od borbenih aviona: Evo odakle ih sad misli nabaviti

Autor: Hina

Ministar obrane Damir Krstičević, nakon usvajanja godišnjeg izvješća o obrani, u četvrtak je rekao kako je Vlada i dalje odlučna riješiti strateško pitanje nabave borbenih zrakoplova te da o tome razgovara sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što je na sjednici Vlade prihvaćeno godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, Krstičević se osvrnuo na postignuto te je istaknuo da Vlada u svom mandatu sustavno i organizirano jača i modernizira Hrvatsku vojsku.

“Mislim da smo joj vratili sjaj iz Domovinskog rata, i mislim da se naši vojnici zaista dostojanstveno osjećaju”, rekao je nakon sjednice Vlade dodavši da je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nakon 28 godina vraćen zrakoplov Rudolfa Perešina.

Smatra i da je borbeno zrakoplovstvo potrebno Hrvatskoj i njezinim budućim generacijama, te da će nabava borbenih zrakoplova biti golem tehnološki iskorak za HV. Potvrdio je da se nakon propalih razgovora s Izraelom o nabavi borbenih zrakoplova, trenutno o tome razgovara sa SAD-om i Švedskom.

“Vlada je i dalje odlučna da osigura to strateški važno pitanje za državu. Kada budemo imali konkretne informacije, o tome ćemo pravovremeno obavijestiti hrvatsku javnost”, izjavio je.


Rekao je i da će se pri izboru najbolje ponude voditi “onim što je najbolje za Hrvatsku”, te da će nakon konkretnih ponuda od SAD-a i Švedske stručna skupina tako i odabrati.

Na novinarsko pitanje o tome kojoj je ponudi Vlada više sklona, Krstičević je odbio “spekulirati” o tome i rekao da “ima vremena”.

“Mi otprilike znamo i iz prvog pokušaja koje su cijene”, rekao je naglasivši da su u pokušaju s Izraelom, ali i na primjeru Bugarske i Slovačke, koje su također nabavljale borbene avione, prikupljena potrebna iskustva te da je ključ da je Vlada odlučna riješiti to pitanje.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.