Foto: Damir Glibušić / Novi list

KRIVI SU ZA POKOLJ U LOVASU! Osmorici bivših pripadnika JNA i srpske paravojske ukupno 47 godina zatvora

Autor: I.Br.

Posebni Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmoricu optuženika za ratne zločine protiv civila u mjestu Lovas 1991. Na ponovljenom suđenju utvrđeno je da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za nečovječno postupanje.

U obrazloženju presude stoji kako su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret: Željko Krnjajić osuđen je na šest godina zatvora, Milan Devčić na osam, Darko Perić i Radovan Vlajković na pet godina, Radislav Josipović na četiri, Saša Stojanović na sedam, a Jovan Dimitrijević i Zoran Kosjer na na šest godina zatvora.

U prvobitnoj optužnici teretilo ih se za 69 ubijenih

Prvobitna optužnica teretila je 14 optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69 hrvatskih civila, a njom su bila obuhvaćena četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa, te šest pripadnika paravojne postrojbe “Dušan Silni”. Proces je trajao četiri godine, a tijekom procesa ispitana su 193 svjedoka. Presudom iz 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na zatvorske kazne, no tu je presudu dvije godine poslije ukinuo prizivni sud u Beogradu, uz obrazloženje da je presuda “nerazumljiva i proturječna”, a predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Tijekom procesa umrlo je pet optuženika, jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti, a promjenom optužnice, u ponovnom se procesu sudilo samo osmorici. Također, u drugom je sudskom procesu smanjen broj žrtava nad kojima su počinjeni ratni zločini sa 69 na 29 ubijenih.


Na danas donesenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Autor:I.Br.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.