Foto: Domovinskirat

KRIVI KORAK ‘NERETVANSKOG GUSARA’! Troje djece ostalo bez oca koji je ušao u minsko polje

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 23. svibnja 1992. godine od posljedica ranjavanja preminuo je Ivan Jelinić, jedan od brojnih  heroja Domovinskog rata.

Jelinić je rođen 5. rujna 1955. u selu Hardomilje kod Ljubuškog u Hercegovini. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Ljubuškom. Po zanimanju je bio zidar, a prije rata, u koji se uključio u kolovozu 1991. godine, živio je u Metkoviću. Tijekom 1992. on je kao pripadnik 1. bojne 116. brigade HV-a “Neretvanskih gusara” sudjelovao u pripremnim akcijama deblokade Dubrovnika, iz smjera Stolova prema Stocu. U jednom takvom napredovanju teško je ranjen u neprijateljskom minskom polju te je prevezen u Metković gdje je nažalost podlegao ozljedama.

Iza sebe je ostavio troje djece

Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te činom narednika, a za sobom je ostavio suprugu Veru i troje djece, 13- godišnju Kristinu, 9-godišnjeg Dragana i 5-godišnju Sandru. Pokopan je na mjesnom groblju u Gabela Polju u Hercegovini, piše Domovinskirat.

Ovom prilikom spomenimo i Eugena Erjauca, Andrije Čurčića te Krešimira i Maria Bebića koji su također kao pripadnici “Neretvanskih gusara” stradali u ovim akcijama.

Foto: Wikipedija

Brigada s biltenom

Inače, 116. brigada HV “Neretvanski gusari” bila je ratna brigada Hrvatske vojske koja je odlukom ministra obrane RH Gojka Šuška osnovana 17. studenog 1991. u Metkoviću, a za prvoga ratnog zapovjednika 116. brigade imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović. Glavne borbe za oslobođenje Jadrana i juga Hrvatske iznijeli su i pripadnici 116. brigade. Kroz tu postrojbu je prošlo 6409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

Zanimljivo je kako je početkom rata brigada je izdavala i svoj bilten. Prvi broj je izašao 8. studenoga 1991., a ukupno je izašlo 14 brojeva.

 




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.