fbpx
Foto: Ilustracija/Screenshot

KONAČNO PRAVDA! POTVRĐENA PRESUDA AGRESORU! Bacili tijela Hrvata u Bezdanku: Brutalno ih mučili i smaknuli!

Autor: N.K

Vrhovni sud odbio je žalbu i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda prema kojoj je Dane Radočaj zvani Jablan osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina.

Radočaju se sudilo u odsutnosti.

Sud je navodeći samo inicijale osuđenika detaljno opisao zločin.

Mučili i ubijali

Radočaj je zajedno s još petoricom pravomoćno osuđenih pripadnika jedinice za specijalne namjene, tzv. milicije SAO Krajine, 23. kolovoza 1991. u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, gdje im je bio štab, priveo Ćazima Vilića, njegovog brata Jasmina i bratića Alu Vilića gdje su ih zastrašivanjem i zlostavljanjem htjeli natjerati na iseljenje.

Tamo su pretučeni pri čemu su im nanijete mnogobrojne ozljede, a Ćazim Vilić je tijekom premlaćivanja preminuo zbog razbijene lubanje.

Osuđenici su, dodao je sud, pustili Jasmina Vilića, dok su Ćazima Vilića svi naizmjence tukli šakama i gumenom palicom po glavi i tijelu do smrti.

Bacili ih u jamu

Trojica Radočajevih supočinitelja su mrtvo tijelo Ćazima Vilića i još živog, lisicama vezanog, Alu Vilića utovarili u automobil i odvezli do Krečana, gdje su hicima iz pištolja ubili i Alu Vitića.

Tijela obojice su prekrili granama i otišli, a sutradan su se četvorica supočinitelja vratila i tijela ubijenih civila prenijela i bacila u obližnju jamu Bezdanku. U rasvjetljavanju ovog događaja je već nakon mjesec dana utvrđeno mjesto gdje su tijela bačena pa su u rujnu 1991. godine izvučena iz jame i predana obiteljima.
Supočinitelji dobili zatvorske kazne

Optužnica za ovaj slučaj podignuta je u srpnju 2008. godine, a presuda je donesena u travnju 2016. na Županijskom sudu u Rijeci. Tom presudom Dane Radočaj zvan Gajota i Nikola Ćuruvija su osuđeni na po 15 godina zatvora svaki, Đorđe Kosanović na 12 godina zatvora, Radoslav Korać na 10 godina zatvora, Dragan Galović na pet godina zatvora, dok su Damir Radočaj i Dane Radočaj zvan Jablan bili oslobođeni optužbi.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.