Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Konačno počast stranim dragovoljcima: U Hrvatskoj im još uvijek nije dignut ni spomenik

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Muzej Domovinskog rata u Splitu za svibanj priprema izložbu o stranim dragovoljcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Pripreme za izložbu su na vrhuncu, a strani dragovoljci se već na veliko pripremaju za taj dan jer je poznato da do sada od Hrvatske nisu dobili niti – spomenik.

Ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo kaže da Muzej izložbu organizira u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata. Točnije, sa njihovim djelatnikom povjesničarom Tomislavom Šuljem kao najboljim poznavateljem ove tematike.

“On je izniman poznavatelj ove teme, ali i osoba u koju strani dragovoljci imaju puno povjerenja, što je bilo ključno kako bi se dio njih odlučio donirati svoju ratnu ostavštinu našem Muzeju. Nadamo se kako će rezultat zajedničkog rada biti jedna lijepa izložba i kvalitetan popratni katalog koji će ostati kao trajni dokument”, kazao je Gabrilo za Hrvatski vojnik.

Jean Michel Nicolier/Foto: Screenshot

Ideja se rodila nakon izložbe Jean Michelu i Ircu Thomasu

Dodao je kako je Muzej Domovinskog rata u Splitu dosad svake godine organizirao izložbu pod nazivom Heroji u ratu – hrvatski ponos u miru, posvećenu hrvatskim braniteljima: “Jedna od njih bila je posvećena Jean-Michelu Nicolieru i Thomasu Crowleyju, dvojici stranih dragovoljaca koji su postali jednim od simbola Domovinskog rata i simbola stranih dragovoljaca koji su položili svoje živote u obrani Hrvatske. Tijekom rada na toj izložbi surađivali smo sa Šuljem, te smo uvidjeli da bi bilo dobro proširiti priču i posvetiti posebnu izložbu stranim dragovoljcima u Domovinskom ratu.”

Cilj izložbe je, kaže ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu, upoznati širu javnost, a posebno mlade s temom stranih dragovoljaca: “Pokušat ćemo ispričati cjelovitu priču o njima, njihovim motivima za sudjelovanje u obrani Hrvatske, ratnim putovima, ratištima na kojima su se borili, njihovu doprinosu pobjedi te njihovoj ostavštini i poslijeratnim sudbinama. Izložit ćemo veći broj fotografija i videozapisa, a od eksponata moći će se vidjeti odore, oprema, različita militarija.”

Thomas Crowley/Foto: Facebook

Najmanje 800 stranaca branilo je Hrvatsku

Tiskat će se, kaže, i popratni katalog: “Planiramo u povodu otvorenja organizirati i dolazak većeg broja dragovoljaca, naravno, koliko nam naše mogućnosti i njihovo zdravlje dopuste, tako da će se tog dana posjetitelji moći s njima družiti i popričati. Mislimo da će izložba izazvati dosta pozornosti kod domaće publike, kao i kod turista koji dolaze u Split.”

‘SRAMIM SE ŠTO NISAM POGINUO!’ Strani ratnici razočarani: ‘Bili smo spremni umrijeti za Hrvatsku’
Prema podacima Tomislava Šulja, koji zapravo jedini u Hrvatskoj raspolaže pouzdanim informacijama o ulozi stranih dragovoljaca, u redovima HV-a, HOS-a i HVO-a borilo se gotovo 800 stranih državljana, koji su došli iz 43 zemlje, odnosno sa svih kontinenata. Od tog broja najmanje 85 ih je poginulo, a gotovo 140 je ranjeno.

“Šulj, koji na ovom ratnom fenomenu radi gotovo 13 godina, smatra da je broj stranaca bio veći, pa tako i samih pogibija, a svakako i ranjavanja, te se, po njegovu mišljenju, za obranu hrvatskog naroda dragovoljno borilo i više od tisuću stranih državljana. Zasad je broj od oko 800 službeno potvrđen izvorima; dokumentima, fotografijama i svjedočenjima stranih dragovoljaca, ali nema sumnje da će se taj broj u idućim godinama povećati”, zaključuje Matej Gabrilo.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.