fbpx
Foto: Dnevno

KONAČNO! HEROJI TRPINJSKE CESTE DOBILI SPOMEN OBILJEŽJE! Poduzetnik iz Omiša sve sam financirao

Autor: Snježana Vučković

Danas je na Trpinjskoj cesti otkriveno spomen obilježje “Vjera, Djela, Domovina” posvećeno istinskim vukovarskim herojima, nestalim i umrlim pripadnicima Žutih mrava, Pustinjskih štakora i Turbo voda.

Foto: Dnevno

Spomen obilježje visoko je 170 cm, širine 110 cm, dubine 70 cm, a teško je oko 5.5 tona. Glavni inicijator i donator je vlasnik omiške klesarske tvrtke Forma, Ante Bogdanović, koji je uz pomoć Udruge HVIDRA iz Omiša danas realizirao ono što se trebalo davno dogoditi. Ostavio je trajan spomen na pripadnike jedinica koje su se u samom početku obrane Vukovara, samoinicijativno organizirale i naoružavale.

Foto: Dnevno

Pitali smo omiškog obrtnika o motivima financiranja i izrade ovog lijepog spomen obilježja, pa nam je objasnio kako je došlo do ideje da se na ovaj način oduži baš trpinjskim junacima:

Omiški klesar – glavni inicijator

“Ja sam i sam hrvatski branitelj, a moja tvrtka zapošljava nekoliko branitelja, pa je onda jasnije zašto imamo potrebu na ovaj način očuvati naše heroje. A zašto spomen obilježje baš za heroje s Trpinjske? Pa, ovo nije prvi spomenik koji darujemo poginulim braniteljima… Diljem Hrvatske postoje spomenici napravljeni u klesarstvu Forma, a za ovaj u Vukovaru djelomično sam se odlučio i zbog suradnje s predsjednikom omiške HVIDRA-e, Zlatanom Bašićem, koji je i sam bio sudionik rata na tim prostorima. Od njega sam čuo o nemjerljivim zaslugama ljudi sa kojima je ratovao”, kaže nam Ante Bogdanović, poduzetnik koji je inicirao, financirao i izradio spomen-obilježje.

Foto: Dnevno

Svečanom činu otkrivanja spomen obilježja na Trpinjskoj cesti nazočili su i neki bivši pripadnici ovih jedinica poput Vukovarca Tomislava Oreškovića i Omišanina Zlatana Bašića, predsjednika omiške HVIDRA-e.

Foto: Facebook

 

 

 
 

 

 

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.