foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Kod Zaprešića ekshumirana masovna grobnica s najmanje 130 žrtava nakon Drugog svjetskog rata

Autor: dnevno

Iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 130 osoba, žrtve razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, objavilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na području Prudnice u brdovačkoj Općini, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je u protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje.

Zakonska obveza nalaže kako jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja.

Po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena je suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera. Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u vidu opreme i ljudstva pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba.
Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja provelo tijekom siječnja ove godine kada je pregledano preko 1000 m2 terena te je na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena masovna grobnica čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja. Probna iskapanja obuhvaćaju pregled terena za koje prikupljena saznanja ukazuju na sumnju u postojanje masovne ili pojedinačne grobnice.

Sama priprema terenskog istraživanja započela je tijekom rujna 2019. godine kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom postupka pripreme, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima.

Jasno propisanim postupkom Ministarstvo hrvatskih branitelja želi osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
Današnjim završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore koja započinju od ponedjeljka 18. svibnja kako je već najavljeno na mrežnim stranicama, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.