Screenshot

KIKAŠ – AKSENTIJEVIĆ: Evo kako je tekla razmjena hrvatskog biznismena i generala JNA

Autor: Snježana Vučković

Anton Kikaš hrvatski emigrantski politički aktivist, građevinski poduzetnik iz Kanade vrlo aktivan u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, te hrvatski kulturni djelatnik podrijetlom iz Hercegovine, na današnji je dan 1991. godine na Plesu razmijenjen za zamjenika zapovjednika 5. armijske oblasti generala majora Milan Aksentijevića.

Neuspješno naoružavanje Hrvatske

Ovaj kanadski biznismen je u kolovozu iste godine avionom boeing 707 Uganda Airlinesa pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju i ZNG koje je prethodno kupio u Južnoj Africi. Avion je prisilno prizemljen na zagrebački vojni aerodrom gdje je Antona Kikaša uhitila JNA. Oružje je oduzeto, a on je odveden u vojni zatvor u Beograd gdje je bio tri mjeseca.

Biznismen za generala

Nakon Kikaševa uhićenja kanadski Hrvati prikupili su 3 milijuna dolara za njegovo puštanje na slobodu, no hrvatska i srpska strana dogovorile su razmjenu pa je Anton Kikaš razmijenjen za generala Aksentijevića koji je nakon prisilnog spuštanja helikoptera uhićen kod Karlovca.

Prikupljeni milijuni predani su tadašnjem načelniku KOS-a, Aci Vasiljeviću.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.