Foto: Wikipedija

Kakvo rasturanje! Ništa bez Bobetka: Hrvati za 19 dana oslobodili sve gradove u Hercegovini

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine u kojoj je za samo 19 dana oslobođena dolina Neretve i svi gradovi u Hercegovini. Pod kontrolu je vraćeno 1800 četvornih kilometara teritorija, i to zahvaljujući zapovjedniku južnog bojišta Janku Bobetku i načelniku Glavnog stožera HVO-a Slobodanu Praljku koji su sa 4.670 hrvatskih vojnika izveli sjajnu akciju.

Združene snage HV-a, HVO-a i HOS-a u 19-dnevnom boju

Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Jedinica za posebne namjene HVO-a BETA iz Širokog Brijega, bila je samo jedna od mnogih koja je sudjelovala u Lipanjskim zorama.


Akcija je započela uništavanjem neprijateljskih bunkera na Ševaš Polju, nakon čega su srpske snage potisnute prema Gubavici i Domićima. Nakon toga hrvatske snage napreduju iz smjera Metkovića oslobađajući okolna sela, a sljedećeg dana oslobođena je i Čapljina.

Prva velika pobjeda nad Srbima

Pripadnici BETA-e imali su konkretan zadatak da zajedno s Kažnjeničkom bojnom zauzmu Orlovac, Brkanovo brdo, Miljkoviće, Vardu, Jasenice i vojarnu Heliodrom.

Akcijom su određena dva pravca napada. Jedan pravac je odradila Kažnjenička bojna preko Orlovca i Brkanova brda a satnija Beta je dobila pravac od Mostarskog blata prema Vardi. Na tom putu su prošli i kroz minsko polje, ali su svoj zadatak odradili u potpunosti izbivši na Vardu i tu se spojili s drugim pravcem napada. Tom su prilikom zarobili tri tenka, jedan BST i više MTS-a, no napominju kako bi to bez pomoći i podrške topništva bilo neizvedivo.

Operacija je uspješno završena 26. lipnja oslobođenjem doline Neretve. Bila je to prva pobjeda nad srpskim agresorima u BiH te se smatra kao prekretnica u ratu u Bosni i Hercegovini. Također, većina vojnih analitičara smatra da je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija.

 

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.