Foto: MORH

KAKVA ŽRTVA! AKCIJA U KOJOJ JE POGINULO 246 BRANITELJA: Utješno da je to ujedno bio i najveći poraz JNA

Autor: Snježana Vučković

Operacija “Orkan 91” trajala je od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. Organiziralo ju je zapovjedništvo Operativne grupe Posavina na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Rudijem Stipčićem.

Nositelji borbenih djelovanja bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te dijelovi postrojbi pričuvnih brigada, samostalnih bataljuna,  i hrvatske policije. Operacija je provedena u dvije etape, iz smjera Novske i Nove Gradiške.


Veliki uspjeh u prvoj fazi

U prvoj, koja je trajala do 9. prosinca, udarom na više linija, posebno na novljanskom bojištu, ostvaren je važan uspjeh, zaustavljeno je napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske. Cilj druge etape započete 10. prosinca bio je da se, nakon uspjeha iz prethodnih borbi, uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja.

Istodobno su se vodile vrlo uspješne operacije: „Otkos-10“ i „Papuk 91“ u kojima su oslobođeni daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne gore i Psunja.

Zaustavljeni napadi agresora

Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek u operaciji “Orkan 91” oslobođeno je veliko područje slavonskih planina i zaustavljeni su napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije znatno je skraćena.
Oslobođena su mnoga sela, područje motela Trokut te Novskog i Kričkog brda, a pobunjenici su spriječeni da mogućim prodorom osvoje Pakrac i Lipik. Napokon je uspostavljen promet većim dijelom zapadne Slavonije.

Cilj ostvaren uz velike gubitke

Gubici na našoj strani bili su veliki, 246 poginulih i znatan broj ranjenih, no ostvareni cilj imao je golemo značenje. Operacijom “Orkan 91” agresorska JNA doživjela je najteži poraz 1991. te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa, kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.