Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat

KAKVA LUDA PRIČA! Chico iz Bolivije ratovao za Hrvate, postao pukovnik, pa se preobratio na islam. Znate li zašto je smaknut?

Autor: S.V.

Dan uoči obljetnice smrti Eduarda Rozsa Flores – Chica, stranog dragovoljca rođenog u Boliviji, široj javnosti je za njega slabije ili nikako čula, donosimo detalje iz njegovog nevjerojatnog života koji je okončan 16. travnja 2009. godine.

Priču o ovom kontroverznom novinaru koji je u svibnju 1991. godine došao u zaraćenu Hrvatsku kako bi iz nje izvještavao, a zatim neplanirano postao vojnik koji je napredovao sve do čina pukovnika, donio je mladi povjesničar Borna Marinić koji je Chicov životopis objavio na Facebook stranici Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat.

Sin židovskog umjetnika i migrantice

Eduardo Rózsa-Flores rodio se 1960. godine u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji. Njegov otac bio je židovski umjetnik i sveučilišni profesor koji je 1948. napustio Mađarsku i oženio katalosnkom imigranticom i sveučilišnom nastavnicom Nelly Flores Arias. Obitelj je zbog svojih ljevičarskih stavova 1972. nakon puča generala Huga Banzera napustila Boliviju i preselila u susjedni Čile.

No, ni u Čileu nisu pronašli sreću jer je tamo na vlast 1973. stupio Augusto Pinochet zbog čega su emigrirali u Švedsku. Odatle su se 1975. vratili u Mađarsku u kojoj je Chico završio srednju školu, a 1991. i Sveučilište u Budimpešti nakon čega je radio kao novinar…. Sudbina je htjela da se te iste godine dogodi rat u Hrvatskoj, a Chico u nju dođe kao dopisnik španjolskog lista La Vanguardia i BBC-a.

Chico kao pukovnik HV-a 

Tijekom jednog izvještavanja, na njegovo je vozilo pucano i u bolivijskom novinaru je nešto “prelomilo”… Pridružio se Zboru narodne garde u Osijeku i to kao njezin prvi strani dragovoljac a zatim je osnovao Prvi internacionalni vod sastavljen uglavnom od stranaca. Chico se u svojim ratnim djelovanjima posebno istakao zbog čega mu je dodijeljen čin pukovnika, no po svršetku rata ipak napušta Hrvatsku i vraća se u Mađarsku gdje se priključuje krajnoj desnici.




Ubijen zbog planiranja atentata na predsjednika

Ovaj bolivijski novinar i ratnik  2003. svoju neobičnu životnu priču čini još osebujnijom i to odlukom da promijeni vjeroispovijest i preobrati se na islam.

U svibnju 2008. uputio se u rodnu Boliviju kako bi se borio protiv komunističke vlade i za neovisnost Santa Cruza iz kojeg je potekao. U jednom od okršaja bolivijske specijalne snage zarobile su ga i smaknule pod sumnjom da je planirao atentat na predsjednika Moralesa.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.