Foto: Screenshot/YT

KAKVA HEROJČINA! Vojnik JNA ’91. javno rekao što se Hrvatima sprema: Završio u beogradskom zatvoru

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan 1991. godine, na Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje vojniku JNA Ivanu Medvedoviću koji je optužen da je “iznosio neistinite tvrdnje” o tome kako jedinica JNA u kojoj je bio i on “priprema klanje i ubijanje pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u okolici Vrhovina i Plitvica” te da “JNA ima razrađen plan napada na pripadnike MUP-a i narod”.

Otvoreno rekao što sprema JNA

Medvedović je, naime,  05. travnja 1991. nakon Krvavog Uskrsa, za Hrvatsku televiziju i radio izjavio da su oficiri JNA na području Otočca izdavali zapovijedi vojnicima te da su im otvoreno rekli kako se priprema napad i likvidacija pripadnika MUP-a u okolici Vrhovina i Plitvičkih jezera.

Nakon ovog Medvedovićevog medijskog istupa, njegova je vojna karijera bila zapečaćena, ali ne samo to. Pod optužbom za “širenje dezinformacija”, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i šest mjeseci.

Na sudu nije pokleknuo

Medvedović se na Vojnom sudu u Zagrebu, 03. lipnja 1991.  držao iznimno hrabro i nije odstupio ni milimetra, navodeći kako je optužnica montirana, a on je kao pravi domoljub odbio pucati u svoj narod. Isti dan saslušani su svjedoci: potpukovnik Antun Rački, zapovjednik garnizona u Delnicama, major Vladimir Božović, komandant jedinice u Otočcu, kapetan Dragan Nikčević i poručnik Zlatko Herceg. Svi su osporili točnost Medvedovićeve izjave, pa je tako završio u beogradskom zatvoru.

Srećom, razmijenjen je sa skupinom u kojoj je bio Anton Kikaš, pa kaznu nije odležao u cijelosti.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.