Heroji Vukovara

KAKO JE PREŽIVIO? Pročitajte, pa ćete mu i vi poželjeti čestitati!

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1961. godine rođen je heroj Sajmišta, Vukovara i Domovinskog rata – Viktorin Jurić Paša.

Hrvatska je iz proteklog rata iznjedrila brojne velikane, no malo se kojem preživjelom tako od srca čestita dan kad je rođen, kao što se to danas čini Paši. Viktorin se u trenucima intenzivnog sjećanja na pakao rata nerijetko oglasi statusima koji, zbog njegovog načina pisanja, malo koga ostavljaju ravnodušnim:

“Zlatko baca bombe, jedna, druga, peta, jauci krici sve gledamo to je tu, tu na 5-6 metara. Vrt ima onu mrežu žicu za čuvanje pilića, nisu mogli od straha da to preskoče nego su tu žicu ispred sebe nosili. Opet rafali, krici, dim, miris smrti, miris dima i to tako traje. Novi četnici dolaze, nas ostaje sve manje i manje. Svaki put kada nosimo našega prijatelja odlazi jedan dio nas. Zadnji dani, mrtvi na sve strane, mrtvog civila više nitko ne sklanja. S ulice osjećam kraj. Pitam se jesmo li izdani, ostavljeni na milost i nemilost, pitam se zar nema u Hrvatskoj sto heroja, sto kamikaza koji su spremni dati život za Domovinu?”, mali je dio jednog od njegovih napetih prisjećanja.

Pašu, inače rodom iz Drijenče (okolica Tuzle), životni put odveo je u Beč iz kojeg se 1991. godine vraća u Domovinu te dragovoljno pristupa HOS-u.

“Prvo bojište bilo mu je karlovačko. Tamo odlazi s još šezdesetak pripadnika HOS-a na Koranu, točnije Mejaško Selo. Nakon vatrenog krštenja u Mejaškom Selu odlazi s HOS-ovcima u blokadu borongajske vojarne, a krajem rujna ide u Vukovar. U Vukovaru se istaknuo u borbama na Sajmištu, najtežem gradskom bojištu u posljednjem dijelu vukovarske bitke. Iz vukovarskog pakla uspio se izvući u proboju dugom 30-ak sati, noseći pritom ranjenog prijatelja.

Nakon početka ratnog sukoba u BiH, Paša odlazi u svoj rodni kraj gdje zapovijeda bojnom “Pro Patria” iz Drijenče kod Tuzle. I tamo se iskazuje svojom borbenošću, te je svojim bojovnicima bio primjer hrabrosti, pa i u trenutku kada je, tijekom jedne akcije nagazio na tzv. “paštetu”, minu zbog koje je ostao bez noge, no ne i bez pozitivnog i vedrog duha po kojem ga i danas poznaju njegovi prijatelji.

Danas je Paša, strastveni pjevač gange, sretno oženjen te otac dviju prekrasnih kćeri”, najbolji je opis Paše koji donosi Hrvatsko nebo.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.