Screenshot/Youtube

Kako je Janko Bobetko ‘otpilio’ francuskog generala: ‘Hrvatska vojska, za razliku od vaše, ne kapitulira za tjedan dana!’

Autor:

Biografski dokumentarni film “General Janko Bobetko” redatelja Kristijana Milića i scenarista Roberta Roklicera emitiran na HTV-u potaknuo je dugogodišnjeg saborskog zastupnika i jednog od utemeljitelja HDZ-a Dragu Krpinu na poduži status na Facebooku.

Krpina se prisjetio anegdote iz Like, kada je prisustvovao sastanku Bobetka sa zapovjednikom UNPROFOR-a u Hrvatskoj, francuskim generalom Jean Cotom.

Cot je od Bobetka tražio povlačenje iz oslobođenog područja Medačkog džepa, a Bobetko je, kako kaže Krpina, održao pravi ‘diplomatski poučak’.

Status prenosimo u cjelosti:

“Gledajući sinoć na Hrvatskoj televiziji dokumentarni film o generalu Janku Bobetku, pade mi napamet jedna zanimljiva zgoda iz doba dok je bio načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske. U to sam vrijeme obnašao dužnost načelnika Političke uprave u Ministarstvu obrane.
Nakon uspješne osloboditeljske akcije Hrvatske vojske i policije, u rujnu 1993. pod nazivom Medački džep, na Hrvatsku je od strane takozvane međunarodne zajednice izvršen snažan diplomatski pritisak sa zahtjevom da se hrvatske snage povuku s upravo oslobođenog područja. Uslijedili su višednevni pregovori u Gospiću i Zagrebu u kojima sam i sam sudjelovao. U namjeri da razgovara o povlačenju Hrvatske vojske i policije iz Medačkog džepa, jednog dana u ured generala Bobetka došao je tadašnji zapovjednik UNPROFORA U Hrvatskoj, francuski general Jean Cot. I ne spustivši se još na stolicu za stolom na kojoj je već sjedio general Bobetko, Cot je onako s visoka i prilično povišenim tonom počeo recitirati svoj ultimativni zahtjev.

Izazvan takvim arogantnim Cotovim nastupom, general Bobetko je svom snagom lupio šakom po stolu i uzviknuo: “Prekinite, generale! Ne dopuštam da se na taj način i takvim tonom razgovara u uredu Načelnika stožera Hrvatske vojske.”

Francuz je ostao zabezeknut i istog trena prekinuo svoju prepotentnu tiradu. General Bobetko je nastavio vrlo oštrim i odrješitim tonom:
“Generale, prije svega mora se znati tko ovdje s kim razgovara. Vi ste došli na razgovor s Načelnikom stožera pobjedničke Hrvatske vojske, vojske koja, za razliku od vaše u 2. Svjetskom ratu, ne kapitulira u tjedan dana. Primite ovo znanje i tek tad možemo nastaviti razgovarati.

Sastanak je nastavljen, ali je sad Cotov ton bio vrlo tih a spušteni pogled gotovo do kraja razgovora nije mu se odvajao od stola.

“Promatrajući, kasnije, mnoge hrvatske diplomate kako smjerno i bez potrebe i mjere ‘mašu repićem’ pred umišljenim inozemnim činovnicima i diplomatima, često mi je u sjećanju oživljavala prepričana zgoda, koju sam onako za sebe označio kao ‘Diplomatski poučak generala Janka Bobetka’. Uopće ne sumnjam da bi mu, bilo mjeto u svakom boljem hrvatskom diplomatskom udžbeniku i priručniku.”

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.