Foto; Držen Krajcar

Kako je hrvatski heroj Rudolf Perešin sa MiG-om 21 prebjegao iz JNA

Autor: Dražen Krajcar

Hrvatski pilot u JNA Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine sa svojim zrakoplovom MiG-21 prebjegao je u Austriju, jer se nije htio boriti protiv hrvatskih snaga. Perešin je početak Domovinskog rata dočekao kao vrhunski pilot JNA stacioniran u Bihaću gdje odlučuje uključiti se u obranu svoje domovine Hrvatske. Svjestan riskantnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega.

Tijekom prvog leta nakon duže pauze, nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i nazad preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u austrijski zračni prostor zaputio se prema aerodromu pokraj Klagenfurta gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani zrakoplov.

Novinarima je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. MiG je nakon slijetanja neko vrijeme čuvan na klagenfurtskom aerodromu te kasnije u centru Klagenfurta. Ne znajući što bi sa zrakoplovom, Austrijanci su ga naposljetku rastavili i spremili u tenkovsku bazu u Grossmittelu, nedaleko od Bečkoga Novog Mesta.

Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine zrakoplov Rudolfa Perešina je pogođen i srušen, a njemu se gubi svaki trag. Zahvaljujući upornosti njegove supruge Ljerke posmrtni ostaci predani su obitelji u kolovozu 1997. godine. Rudolf Perišin sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.