Patrik Macek/PIXSELL

KAKAV LIK! OVO NISTE ZNALI: Stipetić u uniformi ušetao u Knin par mjeseci PRIJE OLUJE!

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski državni vrh je tijekom cijelog Domovinskog rata bio svjestan da će jedino vojnim operacijama doći do konačnog oslobođenja okupiranog teritorija. Unatoč tome, veliki oružani sukob čuvan je kao posljednja opcija, što zbog države koja je tada grcala u financijskim troškovima uzrokovanim ratom i tisućama izbjeglica, što zbog želje da da se smanje ljudski gubici. Stoga je, a to je slabo poznato, u proljeće 1995. predsjednik Franjo Tuđman imenovao posebnu skupinu u kojoj su bili tadašnji ministar Zlatko Mateša, Hrvoje Šarinić, general Petar Stipetić i Joško Morić. Njihov zadatak bio je otići u Knin na pregovore sa Srbima. I otišli su.

O tome je tek lani za medije progovorio u to vrijeme ministar bez portfelja u Vladi Nikice Valentića, Zlatko Mateša.

“Imali smo zadaću da s pobunjenim Srbima stalno razgovaramo oko otvaranja određenih kanala funkcioniranja gospodarstva kao što su cestovni promet i energetski sektor. Ti pregovori najčešće su se odvijali u prostorijama UNPROFOR-a na Plesu, no jednom smo išli u Knin i to neću nikad zaboraviti”, kazao je Mateša za Večernji s kojim je podijelio ovaj nevjerojatan podatak.

General šokirao Srbe u Kninu

“Bilo je to u proljeće 1995. kada se general Stipetić pojavio u odori hrvatskog generala. Tadašnje stanovnike Knina to je začudilo, prozori su bili puni ljudi…”, otkrio je Mateša i objasnio pravu svrhu odlaska u Knin.

“Jedan od naših ciljeva bio je steći saznanja o ekonomskoj moći s druge strane i ti podaci bili su korišteni u planovima vojnog vrha za Oluju. Osim toga, mi smo i međunarodnoj zajednici htjeli pokazati da želimo pregovarati, no na našu sreću oni ni na što nisu pristali pa smo mogli krenuti u vojnu akciju.”

Otkrio je i kako je Hrvatska uoči Oluje raspolagala s 300 tenkova i mnoštvom druge mehanizacije, uloga Ine bila je osigurati gorivo za sve to dok je Ministarstvo poljoprivrede bila dužno osigurati hranu za vojsku.

“Naravno da je puno teže nego nama bilo braniteljima jer ništa se ne može usporediti s doprinosom onih koji su bili na bojišnici, no na nama u Vladi bilo je da napravimo sve što je u našoj moći da oni pravovremeno imaju sve što im treba”, izjavio je Zlatko Mateša.
Autor:Snježana Vučković