fbpx
Foto: MORH

KADETI DOBILI SJAJNE VIJESTI! ‘Povećat ćemo vam stipendije’: Evo o kojim je iznosima riječ

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Ministar obrane Mario Banožić kadetima je najavio skoro povećanje stipendija.

“Zahvaljujući izmjenama Pravilnika o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju, koji će uskoro biti upućen u e-savjetovanje, kadetima ćemo povećati iznos mjesečne stipendije. Želimo da vam ove stipendije budu još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje“, kazao je  na susretu s kadetima Vojno studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje i održao predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman”

Od 150 do 400 eura

Povećanjem stipendija kadeti prve godine dobivat će 150 € na mjesec, kadeti druge godine 200 €, kadeti treće godine 250 €, kadeti četvrte godine 300 € dok će kadeti posljednje godine dobivati 400 € mjesečne stipendije. Uz stipendije kadetima su osigurani smještaj i prehrana unutar kampusa Hrvatskog vojnog učilišta.


Foto: MORH

“Hrvatski vojnik u središtu je obrambenog sustava”, kazao je ministar Banožić istaknuvši kako je Ministarstvo obrane svjesno vrijednosti svakog kadeta, ali i činjenice da je tržište rada sve veće. Pojasnio je kako je upravo zbog toga za budućnost potrebno osigurati radna mjesta koja će pratiti društvene trendove i tehnologiju.

Govoreći o transformaciji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” što je od posebnog državnog interesa, ministar je pojasnio kako je cilj da vojno Sveučilište postane nositelj vojnih studijskih programa što omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske.

“Uvijek imajte na umu kako je Hrvatsko vojno učilište mjesto izvrsnosti, mjesto susreta najboljih praksi i razmjene relevantnih iskustava”, rekao je ministar Banožić.

Foto: MORH

Proračun raste

U kontekstu nastojanja da Oružane snage Republike Hrvatske budu još modernija vojna sila, naglasio je kako Republika Hrvatska temeljem vlastitih, vrlo teških iskustava iz Domovinskoga rata, ulaže u pripadnike, opremu i infrastrukturu Hrvatske vojske. Pritom se vodi potrebama nacionalne obrane, ali uz uvažavanje činjenice da smo članica najuspješnijeg vojno-političkog saveza u povijesti.

Kazao je i kako se proračun Ministarstva obrane posljednjih godina kontinuirano povećava.

“Ova povećana izdvajanja su omogućila brojne akvizicije od kojih su najznačajnije višenamjenski borbeni avion Rafale,  helikopteri Black Hawk te borbena vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije, za Hrvatsku prioritetnog NATO cilja sposobnosti srednje pješačke brigade”, rekao je ministar obrane, te usput najavio postupno povećavanje izdvajanja za istraživanje i razvoj, gdje postoji veliki potencijal i za našu obrambenu industriju te znanstveno-istraživačku zajednicu.
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.