Foto: Gordana Šarić

JURE SKINUO SRPSKU ZASTAVU SA DŽAMIJE! Uzalud: Armija BiH ga svejedno ubila

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Da je prvi zarobljeni tenk u Biogradu i Dalmaciji osposobio za uporabu Nijemac Jürgen Schmidt, slabo je poznat podatak.

Jürgen Schmidt rođen je 1973. godine u idiličnom njemačkom gradu Schwetzingenu u kojem mu je lijepa i lagodna budućnost bila zajamčena. Nažalost, s nepunih 20 godina poginuo je 24. siječnja 1993. godine kod Gornjeg Vakufa (Uskoplja), sudjelujući u borbama koje su se rasplamsale s pripadnicima Armije BiH.

Nijemac u borbi za Hrvatsku

Njegova se punoljetnost poklopila s početkom rata u Hrvatskoj pa je tako “Jure”, kako su ga zvali neki suborci, odlučio dati svoj doprinos oslobađanju naše zemlje od okupatora. Na biogradskom području boravio je ovaj mladić kada je bilo najteže, tijekom ratne 1991. i početkom 1992. godine.

“Poznavao sam Jürgena, od njega sam dobio vojni kombinezon kakav je nosila njemačka vojska. Sjećam se kako je obučavao grupu ZNG-ovaca za rad s bestrzajnim topom. Sudjelovao je u obrani Zadra, također je bio u stankovačkom području, konkretno u Biloj Vlaci”, prepričala nam je braniteljica Gordana Šarić izjavu jednog dragovoljca Domovinskog rata iz Svetog Filipa i Jakova, pripadnika 134. brigade HV-a.

O “Juri” kojega su neki zvali i “Švabo”, svjedočio je i Ivica Prtenjača Pajo iz Polače, dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik 2. bojne 4. gardijske brigade “Pauci”, a tom se prigodom prisjetio pada Kruševa:

Osposobio je prvi tenk zarobljen u Dalmaciji

“Iako smo bili jako slabo naoružani, odbili smo jedan pješački napad. Jedan tenk naišao je na naše mine, nagazio jednu i aktivirao je. Otišla mu je gusjenica. Vojnici su poiskakali iz njega i utekli. Osposobili smo tenk, učinio je to pokojni Jürgen ‘Jure’ Schmidt zvani Švabo. Taj tenk je autom dovezen u Biograd i prvi ga je provezao moj pokojni rođak Boris Prtenjača. To je bio jedan od prvih, ako ne i prvi plijen u Domovinskom ratu na ovom području! Bili smo ponosni i slavili smo”, prepričava Ivica Prtenjača Pajo, dobitnik brojnih zahvalnica i priznanja za herojstvo u Domovinskom ratu.

Ubili ga Bošnjaci iako je skinuo srpsku zastavu s džamije

Bitno je spomenuti da je Jürgen svoj ratni put nastavio u BiH, gdje je bio zamjenik zapovjednika Željka Glasnovića, prvog čovjeka brigade “Kralj Tomislav”.




Nedjelja, 24. siječnja 1993. godine kod Uskoplja bila je posebno krvava i ostat će zapamćena po brutalnosti Armije BiH. Odnijela je sedam mladih života u redovima HVO-a, a među poginulima je bio i bojnik Jure – Jürgen Schmidt iako je upravo on bio taj koji je u Kopčiću s džamije skinuo srpsku zastavu i prvi stručno minirao crtu razdvajanja sa Srbima.

U spomen na ovog velikana Domovinskog rata, jedna pakoštanska ulica nosi njegovo ime.

Foto: Dnevno




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.