Foto: Screenshot

JOSIP (15) PRIJE SMRTI NEŠTO PORUČIO ČETNICIMA! Najmlađi bojovnik HVO-a: ‘Nećemo vas ostaviti na miru’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Bespuća interneta nude brojne video zapise potekle iz ratova koji su 90.-tih poharali najprije Hrvatsku, a onda Bosnu i Hercegovinu. Neki od tih ratnih svjedočanstava, iz različitih su razloga vremenom postali vrlo gledani i svima dobro znani.

Ipak, nemali broj ratnih videa nikada nije postao dovoljno viralan, niti je otvorio rasprave o događajima i ljudima koji su u njima sudjelovali. Jedan od onih koji zaslužuju doprijeti do hrvatske javnosti jest kratka snimka o najmlađem bojovniku HVO-a, 15,5-godišnjem Josipu Škulju.

Ovaj zbunjeni dječak-ratnik snimljen je u obrani svoga sela koje, kaže, za razliku od svojih vršnjaka koji su otišli na sigurno – nije mogao napustiti. Poginuo je 1993. godine u obrani Travnika (naselje Ciglana), no prije herojske smrti, putem ove snimke nešto je poručio četnicima.

Hrabrost 15-godišnjeg ratnika

“Jučer su nas napali na Galici”, izjavio je mladi heroj i priznao kako se boji tih napada. Ipak, tom je prilikom neprijatelju nešto poručio.

“Nećemo ih ostaviti na miru dok ih god ne potjeramo gdje su i bili. Želim da obranim svoju zemlju”, kazao je mladi pripadnik HVO-a koji, na žalost, nije dočekao slobodu.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.