Foto: Facebook

Još jedno priznanje vukovarskom velikanu Marku Babiću

Autor: S.V.

U godini u kojoj se obilježava tužna trideseta obljetnica stradanja Vukovara, društvo prijatelja Hajduka iz Osijeka odlučilo je odati počast jednom od najvećih velikana obrane toga grada.

Marko Babić, junak Trpinjske ceste, koji se svojom hrabrošću zauvijek upisao u povijest Hrvatske i srca naroda, svoje mjesto za vječnost imat će i nadomak Poljuda, u parku Za sva vrimena.

Ime Marka Babića kao trajna uspomena

“Želja nam je bila odati priznanje jednom istinskom heroju i da njegovo ime bude tu kao trajna uspomena na njegova hrabra djela. To je jedan podsjetnik svima nama danas, ali i svjedočanstvo budućim generacijama o ljudskosti, hrabrosti i borbi za Domovinu”, rekli su Naš Hajduk iz osječkog Društva prijatelja Hajduka.

Marko Babić rođen je 16. veljače 1965. u Vukovaru. Bio je najmlađi od troje djece Ive i Stipana koji su 1958. doselili u Vukovar iz mjesta Potravlje kod Sinja. Po završetku osnovne i srednje škole, nekoliko godina proveo je na privremenom radu u Švicarskoj. U travnju 1991. vraća se u Vukovar i priključuje braniteljima na Trpinjskoj cesti. Na toj je bojišnici uz Blagu Zadru pokazao hrabrost i ratnu vještinu o kojoj će se još dugo pričati.

Marko Babić je uspio preživjeti rat i to bez ranjavanja. Ponosan i “opak” ostao je i u miru u kojem mu se štošta toga nije sviđalo. Odbio je predsjedničku mirovinu govoreći da on nije ratovao za mirovinu, nego za slobodnu Hrvatsku. Učinio je sve da priča o herojskom Vukovaru ne zamre i glavni je inicijator snimanja serijala “Heroji Vukovara”.  Nije dočekao početak emitiranja tih emisija. Pozlilo mu je na sprovodu jednog suborca i 05. srpnja 2007. je umro u Kliničkoj bolnici Rebro.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.