FOTO: Vlado Kos / CROPIX

‘JOŠ JEDNA GODINA BEZ MOG OCA’! Sin heroja iz Kozari puteva: ‘Kao da je jučer poginuo’

Autor: Snježana Vučković

Zagrepčanin Ademir Merić koji je u trenutku smrti svoga oca imao samo osam godina, danas je posjetio njegov grob. Da je preživio rat u Vukovaru za koji se borio kao dragovoljac HOS-a, Ohran Merić danas bi slavio 66. rođendan…

Ademir je očev rođendan sa obitelji obilježio na groblju, a po odlasku je s nama podijelio emocije za koje kaže da su svake godine u ovo doba iste.

Sin vukovarskog heroja: “Kad je njegova smrt u pitanju, nemam poimanje vremena”

“Nikada nisam razmišljao kako bi naši životi izgledali da je moj otac preživio. ali sam sasvim siguran da bi sve bilo drugačije. Vjerujem da bi sudbine naše obitelji imale drugačiji tijek.”, kaže nam sin vukovarskog heroja iz Kozari puteva o čijoj smrti kaže:

Ohranova majka na grobu/Foto: Privatna arhiva

 

“Kada je njegova smrt u pitanju, uopće nemam realno poimanje vremena. Poginuo je prije 31. godinu, a kao da se sve dogodilo jučer. Pretpostavljam da je to zato što je riječ o najintenzivnijem događaju u mom životu koji je, na neki način, zaustavio vrijeme.”

Podsjetimo, Ohran je u samim počecima rata bio angažiran u obrani naselja po kojem je patrolirao posve nenaoružan. Ali to mu nije bilo dovoljno. Osjećao je kako na istoku zemlje hrvatski narod trpi snažnije nego igdje, i jednostavno ga nije bilo moguće zaustaviti. Kada je otišao, obitelji se uspio javiti u dva navrata… Jednom preko Radio Osijeka, a stigao je i telegram u kojem je svojim sinovima Edinu i Ademiru napisao da ih voli.

Ohranova majka: “Znala sam da neće preživjeti”

Ohran je ubijen nakon pada u proboju, a njegovi su ostaci pronađeni u Petrovcima. No, morala su proći dva desetljeća da bi njegova majka Makbula Merić sa sigurnošću mogla znati da njezinog sina više nema, a na njezinoj zagrebačkoj adresu u Kozari putevima ta je vijest potvrđena 2011. godine.




“Od prvoga trenutka sam znala da neće preživjeti. Otišao je sa srcem, željom i velikom odlukom da pomogne tom gradu iz kojeg su dolazile užasne slike. Na neki način, kad je rekao da ide u Vukovar, ja sam se sa njim oprostila”, rekla nam je njegova 88-godišnja majka koja ga do danas nije prežalila.

Foto: Dnevno.hr

Strijeljan u Petrovcima

Dan nakon pada Vukovara, 19. studenog, Ohran se zajedno sa Draganom Pešom – Šiljom i Duškom Smekom – Bosancem odvojio od velike grupe koja je krenula u proboj i pošao prema Petrovcima.

“Doznala sam da su završili zarobljeni i strpani u jedan podrum. Čak sam i ja naknadno išla vidjeti podrum u kojem je moj izgladnjeli i ranjeni sin s fiksatorom na ruci dočekao smrt, kaže majka pokojnog Ohrana koja je dodajući da su njezinog sina i još šestoricu zarobljenika izvukli iz tog podruma i strijeljali.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.