Screenshot

JNA srušila helikopter pun promatrača Europske zajednice. Pilotu naređeno: ‘Oderi ga!’

Autor: S.V.

U mjestu Podrute pokraj Novog Marofa na današnji 1992. godine, dan JNA je suludim činom ubila petoricu promatrača Europske zajednice. Nenaoružani helikopter bijele boje u kojem su bila četvorica talijanskih i jedan francuski časnik, sa dvije rakete pogodio je zrakoplov JNA pri čemu su poginuli Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramaci i Jean – Loup Eychenne.

Borbenim avionom MIG-21 bivše JNA koji je srušio helikopter europskih promatrača upravljao je major propalog JRZ-a Emir Šišić. Šišić je u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 20 godina, a presuda je postala pravomoćna 12. siječnja 1993. Zbog nedostupnosti nije odslužio kaznu, a s obzirom da je od pravomoćnosti presude prošlo više od 25 godina sud je ranije obustavio izvršenje, smatrajući da je nastupila zastara. No, sudsko vijeće je, odlučujući po žalbi tužiteljstva, zaključilo da je takva odluka pogrešna, te da Šišić mora odslužiti kaznu.


Časnik pilotu naredio: Oderi ga!

“Šišić je bio pripadnik 125. eskadrile 117. lovačkog avijaciskog puka stacioniranog na uzletištu Željava kod Bihaća. Tog je dana bio u sustavu ‘dežurne pare’, odnosno dva su aviona MiG – 21 bila spremna za polijetanje po nalogu operativnog centra. Poletio je samo Šišić, a dežurni časnik u OC podpukovnik Dobrivoje Opačić je Šišiću dao nalog da leti u zonu u okolici Varaždina. Dao mu je pravac i visinu leta, a Šišić je helikoptere sustigao kod Novog Marofa. Javio je kontroli leta da vidi cilj i doslovno mu je operativni časnik naredio: ‘Oderi ga'” , ispričao je svojedobno za Jutarnji list Varaždinac Danijel Borović, u to vrijeme pripadnik ratnog zrakoplovstva JNA koji je također bio stacioniran na uzletištu Željava. Borović je manje od mjesec dana kasnije sa avionom MIG-21 prebjegao u Hrvatsku, a kasnije je bio i jedan od svjedoka na suđenju Šišiću.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.