Screenshot

JNA ODLAZI IZ ‘MARŠALKE’: Potpisali su da odvučeno oružje neće koristiti protiv Hrvata

Autor: Snježana Vučković

Jugoslavenska narodna armija počela je 26. studenoga 1991. napuštati najveću zagrebačku vojarnu “Maršal Tito”, popularno nazivanu “Maršalka”.

Zajedno sa sobom, JNA je odvukla kompletno, teško naoružanje, pa su se tako u konvoju našli oklopni transporteri, sanitetska vozila, kamioni natovareni oružjem i labudice s tenkovima.

Konvoj ispraćen bijesnim uzvicima građana

Konvoj je ispratilo mnoštvo bijesnih građana, a osobito onih koji su živjeli u blizini vojarne. Oni su, naime, mjesecima spavali po skloništima kako bi izbjegli puščanu, a nerijetko i topovsku paljbu pri čemu su mnogi stanovi bili oštećeni i nesigurni za život.

Zagrepčani nisu zaboravili ni događaj koji se dogodio pola godine uoči odlaska JNA iz Maršalke. Odlazeći u obračun sa Slovenijom, vojska je naišla na hrabre Zagrepčane koji su ih prosvjedom pokušali spriječiti u tom naumu. Tada su pale i prve civine žrtve u Zagrebu, a vojarna je nakon toga blokirana.
Prvo veliko kršenje sporazuma

Odlasku jugovojske iz Zagreba, prethodio je sporazum o povlačenju JNA iz Hrvatske. Naime, blokirane vojarne bile su jedan od glavnih izgovora kojima je jugoslavenska strana opravdavala agresiju na Hrvatsku. Zato je međunarodna zajednica na mirovnim pregovorima u Haagu i Ženevi inzistirala na dogovoru o mirnom odlasku vojske s hrvatskoga teritorija. Prema sporazumu, Jugoslavenska se armija nije smjela koristiti iznesenim oružjem u borbi protiv Republike Hrvatske.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.