fbpx
Foto: Mišo Lišanin

JASTREBA NISMO SMJELI SLIKATI: Student koji je fotografirao Blagu Zadru otkrio zanimljive detalje

Autor: S.V.

Autor jedine fotografije Blage Zadre “u pokretu” Mišo Lišanin, tada 24-godišnji student zatečen usred rata, preko svog profesora koji ga je povezao s Večernjim listom postao je njihov fotoreporter.
O tome kako je zapravo nastala legendarna fotografija, za Express je rekao:

“Bila je to nedjelja, točan datum je 8. rujna 1991. godine, 12 sati. Rat još nije bio u pravom zanosu, ali miris straha bio je u zraku. Otišli smo do kriznog stožera u Vukovaru i htjeli smo ići vidjeti silos u polju u kukuruzištu. Pristali su, a do tamo nas je vodio glavom i bradom Blago Zadro, tadašnji zapovjednik 3. bojne 204. brigade HV-a za Borovo naselje i Trpinjsku cestu.

“Bio je hladan kao špricer”

Kako bismo došli do silosa, morali smo prijeći prugu, a tu je neprijatelj vrebao i čekao neku grešku kako bi pucao. Hrvatski vojnici stavili su vlak i uz pomoć njega, skrivajući se od neprijateljske vojske, prelazili je. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku on je bio zadnji. U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i ‘opalio fotografiju’ svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i Motorolom u šprintu stigao do nas”, rekao je autor čuvene fotografije.

“Mogu skromno reći da je fotografija posebna jer nije namještena i pozirana. Na njegovu licu se ne može vidjeti ni strah, ali niti zabrinutost. Vidi se čovjek koji točno zna što i kako radi. Prikazuje se zapovjednik u akciji. Pustio je prvo nas, a onda je došao za nama da nam pazi na leđa. Bio je vrlo pokretan i miran. Na tome mjestu je bilo puno pucnjava od strane četnika. Tu se gubila glava, ali Zadro je bio hladan kao špricer”.

“Skrivali smo Jastrebov identitet”

Mišo Lišanin izjavio je i kako nisu imali dopuštenje za fotografiranje Mile Dedakovića – Jastreba:

“Njega nismo smjeli slikati niti otkrivati njegov identitet. Bio je u podrumu, iz kojeg je vodio akciju. Imao je ručnik oko vrata i samo uz pomoć karti i tri motorole vodio je vojnu akciju. Znao je točno gdje treba udariti i na koji način. Bez GPS-a i moderne vojne tehnologije. Fascinantno je bilo to vidjeti. Jastreb je, za razliku od Zadre bio pravo vojno lice, strog, direktan i korektan. Imao je vojnički stav i držanje i znalo se točno kako govori i što treba govoriti”.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.