fbpx
Foto: Screenshot

‘IZVOLITE SAČUVATI ONO ZA ŠTO SMO SE IZBORILI!’ Heroj Vukovara mladima: ‘Ne treba vam puška, nego škola’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

HVIDR-a Jug Čakovec u suradnji sa Srednjom školom Čakovec u sklopu dana stradanja grada Vukovara organizirala je prikazivanje filma “Slike iz života ratnika” o Ivanu Anđeliću Doktoru.

I ovu priliku je, kao mnoge do sada, slavni Doktor iskoristio kako bi mlađim naraštajima odaslao poruku.

“Glavni cilj mi je da mladima prenesemo našu povijesnu istinu i evo, ova poruka ide upravo njima: Imate hrvatsku državu. Ova moja generacija ju je konačno uspjela stvoriti, a na vama je da je sačuvate i napravite onakvom kakvom smo je sanjali. Jedino vi to možete napraviti. Ne smije te dozvoliti da vas itko izvara! Imate puno veće mogućnosti, završite škole i fakultete i angažirajte se u politici. Danas se vlast dobiva olovkom u ruci, ne treba nitko na nikoga više pucati”, kazao je Anđelić.


Doktor ratovanja

Iako je hrvatsko društvo podijeljeno po gotovo svim pitanjima, oko herojstva Ivana Anđelića – Doktora nema rasprave. Svi se slažu, Doktor je jedan od najvećih ratnika Vukovara kojeg ni višestruko ranjavanje nije zaustavilo u daljnjem ratovanju.

Njegovo junaštvo koje je često graničilo s ludošću, hvale i potvrđuju gotovo svi branitelji koji su se s njim sretali tih paklenih mjeseci u Vukovaru. Neobično je cijenjen i od postrojbe HOS.

“Ivan Andelić – Doktor, kako smo ga svi zvali, zapravo nije bio liječnik. Kad sam ga prvi put vidio, nisam vjerovao da je to što gledam moguće. Tijekom bitke trčao je Sajmištem s minoba­cačem zamotanim u Večernji list, pa bi zastao da iz ruku ispali minu na njihovu stranu”, opisuje Damir Markuš jednu od Doktorovih inovativnih me­toda.

Izludio Šljivančanina

“Pa, bilo mi je nezamislivo da ne koristimo minobacač jer nemamo postolje! U redu, s postoljem si precizniji, imaš vremena maknuti se radi detonacije i tako. Kad sam došao po taj minobacač, rekli su da ga ne mogu koristiti. Rekao sam “marš”, pokupio ga i ručno ispucao oko 4 000 komada granata. Imao sam posebnu metodu. Prije ispucavanja sam morao otvoriti usta da mi ne popucaju zubi, a u uši sam stavio dva metka od Magnuma, kalibra 45. Zanimljivo, nemam oštećen sluh nakon svega. I prilično sam izranjavan, ali PTSP nemam ni u tragovima. Niti jedan posto. Ne znam kako, valjda je to stvar karaktera”, objasnio nam je ‘doktor ratovanja’ koji je zbog svoje upornosti toliko izludio neprijatelja da ga je Šljivančanin osobno, preko motorole pozvao na predaju.

“Uzeo sam moju motorolu i lijepo mu rekao: Profesionalni vojniče, oficire, je*em ti mater četničku! Imate tri dućana u Borovom selu i da se mi vama predamo. Pakuj tu čergu i marš preko Dunava!”, najpoznatija je Doktorova anegdota iz Domovinskog rata.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.