Foto: Screenshot/Ilustracija

‘IZDAO JE NAREDBU KOJA LEDI KRV U ŽILAMA!’ Tko je bošnjački general Džemal? Gadno je naljutio Rojsa

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Poznato je da je čak 12 umirovljenih hrvatskih ratnih generala Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole, Ivica Primorac, Željko Šiljeg, Ljubo Ćesić Rojs, Miljenko Galić, Ante Jelavić, Ilija Nakić, Mario Bradara i Žarko Keža, energično diglo glas protiv sastanka pojedinih članova HGZ-a sa članovima Udruge generala BiH u kojoj, usput rečeno – nema Hrvata.

Dan državnosti slavili u Mešihatu Islamske zajednice

No, činjenica da u ova udruga okuplja samo bošnjačke generale, nije bila razlogom žestoke reakcije 12-torice naših generala, već se hajka digla što se susret nije dogodio u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora, nego u Mešihatu Islamske zajednice u Zagrebu, pa je tako ispalo da naši generali nisu domaćini, već gosti – iako su generali iz BiH u Hrvatsku došli povodom Dana državnosti.

Ipak, najviše od svega, hrvatski generali koji su negodovali otvorenim pismom ograđujući se od Marinka Krešića, Frane Tomičića, Mladena Kruljca i Marka Lukića koji su se sastali sa bošnjačkim generalima, bijesni su zbog dolaska generala Džemala Merdana za kojeg nemaju lijepe riječi:

“Trebali su se ‘ljubiti’ ispod fotografija Tuđmana i Šuška”

“Ovim činom Krešić je pljunuo na sve hrvatske žrtve rata u Bosni i Hercegovini. Kad sljedeći puta budem u nekoj emisiji, pozvat ću ga i to mu javno reći, u lice. Ako su se već željeli ‘miriti’ i surađivati s onima koji su krivi za smrt brojnih Hrvata, trebali su s njima doći u prostorije HGZ-a, i ‘ljubiti’ se ispod fotografija Tuđmana i Šuška”, kaže Ljubo Ćesić – Rojs i dodaje:

“General Merdan je u Lašvanskoj dolini, 22. prosinca 1993. izdao je naredbu od koje se ledi krv u žilama: Uništiti svu živu silu, uključujući žene, djecu i starce na prostoru Novog Travnika, Nove Bile, Viteza, Busovače… U tu svrhu koristiti sva raspoloživa sredstva, uključujući i sve dragovoljce iz islamskih zemalja!”, citira navodnu Merdanovu zapovijed nazivajući usput ovaj susret “sramotnim”.

Tko je Džemal Merdan?

Pored Dragana Vikića, Hrvati srednje Bosne smatraju da je jedan od glavnih krivaca za zločine u ovom dijelu Herceg Bosne Džemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. korpusa  7. muslimanske brigade “AR BiH”, koji je, da paradoks bude potpun, pred vijećem haaškog suda (MKSJ) bio svjedok u postupku protiv Darija Kordića kojega je optužio da je imao moć donošenja odluka i veliki utjecaj na zapovjednika Operativne zone HVO Srednja Bosna generala Tihomira Blaškića.

Ova praksa da se naredbodavce i počinitelje zločina nad civilnim stanovništvom, vojnicima HVO-a i ratnim zarobljenicima uzima kao ključne svjedoke da bi se osudila druga strana u sukobu, bila je ustaljena praksa haaškog sudišta kad su u pitanju suđenja Hrvatima.




Podsjetimo, zbog sumnje na počinjenje ratnog zločina nad Hrvatima BiH, 2017. godine podnesena je kaznena prijava protiv 16 pripadnika Armije BiH, među kojima je i Džemal Merdan.

 

 




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.