fbpx
HINA/ Damir SENÈAR /ds

‘IZBJEGLIČKA KOLONA NIJE NAPADNUTA’ Miljavac: ‘Imamo snimku srpskih oficira kao dokaz’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Iako srpska optužnica još uvijek nije pravomoćna, ona je predana na odluku o potvrđivanju, a u međuvremenu o četvorici hrvatskih pilota koje se tereti za ratni zločin nad srpskim civilima u koloni, oglasili su se brojni političari, visoki vojni dužnosnici, pa i neki optuženi piloti.

Umirovljeni general Pavao Miljavac odbija svaku mogućnost krivnje Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina za koje srpsko tužiteljstvo vjeruje da su akciji “Oluja” 7. i 8. kolovoza 1995. naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novoga Grada.

Već smo za jedan muslimanski zločin morali dokazivati da nije naš

General Pavao Miljavac koji je u to doba bio pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik “A” tima za provedbu te akcije odbija bilo kakvu mogućnost da je ovaj zločin djelo HRZ-a:


“Već smo imali problema sa dokazivanjem da naša vojska nije počinila zločin koji su u Oluji počinile muslimanske snage, točnije, “Bužimska brigada”, a dokazat ćemo da niti ovo nije naše djelo”, kazao je Miljavac za Slobodnu Dalmaciju.

Miljavac kaže da je kolona možda gađana iz VBR-a

On kaže da je bilo očigledno kako kolona nije bila samo civilna, te da je bila izmiješana sa srpskom vojskom koja je prevozila ruski protuzračni sustavi, tzv. KUB-ovi:

“To oružje je bilo opasnost za naše avione s obzirom na to da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa s dva navođena radara u sebi. Osim toga, imamo zabilježen razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti gdje jedan drugom kažu ‘prelijeću nas hrvatski MIG-ovi, ali ne djeluju”‘, kaže general Miljavac uz zaključak da se neko djelovanje VBR-ova i drugih oruđa često može okvalificirati kao djelovanje iz aviona.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.