fbpx
Foto: Privatna arhiva

‘IZA MENE JE KRVAV POSAO!’ Odlikovani ‘Tigar’ ispričao nam je sve, ne krije strepnju: ‘Ja sam za njih samo jedan mali Zoran iz Dalmatinske zagore’

Autor: Snježana Vučković

Zoran Barišić hrvatski je branitelj iz Solina. Ovaj bivši pripadnik Tigrova iznimnog ratnog puta, zbog svojih je ratnih zasluga vlasnik odlikovanja za hrabrost, a čini se kako mu toga ni danas ne nedostaje.

Naime, nakon rata, ovaj ratni vojni invalid – nije planirao sjediti i kratiti dane onako kako to rade umirovljenici. Od mirovine na čiji se iznos ne žali, plan mu je bio stvoriti nešto trajno, nešto što bi bilo korisno njegovoj djeci, ali i državi.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva


Ratna invalidnost ga nije spriječila da radi i stvara

“Imam prilično ozbiljne posljedice od ozljeda zadobivenih u trebinjskoj šumi pokraj Dubrovnika, ali o tome da sjedim i kukam kako me boli – nije bilo ni govora. Najprije sam ušao u posao sa iznajmljivanjem aparata za zabavu koja je u jednom trenutku brojala čak 30 zaposlenih. “Zahvaljujući” epidemiji korone, posao je znatno opao, pa je, na žalost, na obostrano žaljenje i štetu, došlo i do otpuštanja većeg broja radnika.”

Unatoč tome, posao je donekle opstao, pa je zahvaljujući njemu i mirovini na koju se ne žali, Barišić ušao u velike kredite kako bi s poslovanjem otišao korak dalje:

“U Donjoj Rupotini kraj Solina još sam 1998. godine napravio obiteljsku kuću. Onda sam, malo po malo, otkupljivao zemljište i tako se proširio na sedam tisuća kvadrata koje je uredno i legalizirano. Također sam uredio apartmane za iznajmljivanje turistima, a napravio sam i bazen. Možda sve to sada zvuči jednostavno, ali vjerujte – iza mene je krvav posao…”

Foto: Privatna arhiva

“Širio bi posao i nezaposlenima dao priliku, ali…”

I upravo u trenutku kada je Barišić došao na ideju da nastavi graditi na kupljenom zemljištu, naletio je na problem:

“Ispostavilo se da ne mogu ishodovati građevinsku dozvolu jer je kupljeno zemljište na kojem sam sagradio kuću i apartmane za iznajmljivanje  – poljoprivredno. Prije legalizacije, taj je teren bio karakteriziran kao zelena zona, no sada mu je namjena poljoprivredna i po zakonu se na njemu mogu graditi samo poljoprivredni objekti. Sada su mi potpuno vezane ruke, jer sam zbog veličine zemljišta planirao napraviti svojevrsno turističko, apartmansko naselje, a možda i kakav rekreativni centar. Zaista sam imao dobru volju proširiti posao koji bi oživio ovaj kraj i mnogim nezaposlenim ljudima dao priliku.”

Foto: Privatna arhiva

Grad Solin nema sluha?

Dobra je vijest, kaže Barišić, to što imam rješenje o izvedenom stanju koje je legalno, pa se srećom ne može srušiti ono što je već sagrađeno. No, od daljnje gradnje i razvoja – ništa. Zemljište bi se, otkriva nam, moglo prenamijeniti iz poljoprivrednog u građevinskog, ali:
“Po mlakim reakcijama koje na svoju zamolbu dobivam od gradskih vlasti, vjerujem da iz solinskog Ureda za prostorni plan smatraju kako bi im prenamjena bila veliki trošak. A, tko sam ja njima osim jedan mali Zoran iz Dalmatinske zagore?”, zaključuje ovaj bivši Tigar koji je, kako se čini, s ratovanjem nastavio i u miru.

Foto: Privatna arhiva

Pitanje o situaciji u kojoj se našao Zoran Barišić poslali smo pročelnici Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom Grada Solina na čiji odgovor nije trebalo dugo čekati. Iz njega je sasvim jasno kako mu dodatna gradnja – neće biti dopuštena:

Grad Solin: Nova gradnja na tom području nije dopuštena”

“Gospodin Zoran Barišić je zatražio prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevno u tijeku zadnjih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Solina koja nije prihvaćena.”
U nastavku odgovora kažu kako odlukom o izradi predmetnih izmjena i dopuna PPUG Solina nije planirano širenje građevinskog područja jer nisu stečeni urbanistički uvjeti na prostoru Grada Solina za širenje navedenog.

“Naglašavamo kako se širenje građevinskog područja ne planira na zemljištu koje je poljoprivredno i u blizini zaštićene arheološke zone, kao što je slučaj kod gosp. Barišića. Gosp. Barišić je nelegalno izgradio građevine, koje su zatim ozakonjene u postupku legalizacije, te se prema uvjetima iz važećeg GUP-a mogu rekonstruirati u ozakonjenim gabaritima. Nova gradnja u poljoprivrednom području nije dopuštena.”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.