Foto: Darko Tomas / CROPIX

Iz naftalina izvučen opasan slučaj za Hrvatsku: Nobilo priznao da se Srbi žele osvetiti pilotima

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da je slučaj “Petrovačka cesta”, kada je u kolovozu 1995. godine garantirana kolona srpskih izbjeglica, ratni zločin za koji nema opravdanja, kao ni za ponašanje današnjih hrvatskih vlasti koje “ne samo da nisu pokrenule istragu, već su prekinule pravosudnu suradnju sa srpskom stranom po tom pitanju.”

Govoreći o ovom slučaju za RT Balkan, ustvrdio je kako je sa druge strane i srpsko tužiteljstvo podiglo šuplju optužnicu bez valjanih dokaza:

“Na primjer, uopće nisu utvrdili koji piloti su izveli napad na civile, a za one koje su optužili nemaju valjanih dokaza. To me navodi na zaključak da je optužnica podignuta iz nekih motiva koji nisu čiste krivičnopravne prirode”.

Foto: Privatna arhiva

Nobilo sumnja u motive optužnice, ali i Borović

Danijel Borović jedan je od četvorice hrvatskih ratnih pilota koje je Srbija optužila za ratni zločin u Oluji kada su MIG-ovima raketirane kolone srpskih civila na Petrovačkoj cesti.

Podsjetimo, Borojević je jedan od legendarne leteće četvorke koja je u Domovinskom ratu iz Srbije preletjela s MIG-ovima JNA čime su slabo naoružanoj Hrvatskoj dali neizmjeran doprinos. Borojević je, konkretno, nakon Rudolfa Perešina bio drugi pilot koji se odvažio na taj potez uz znatno teže uvjete.

“Ova optužba mi nije novost jer se na tome radi minimalno 15 godina. Nije mi novost niti to da Hrvatska mirno gleda kako Srbija preuzima primat nad svim bivšim državama i daje si za pravo dizati optužnice, a kada su njihovi grijesi u pitanju – poriče da ima išta s ratom. Nevjerojatno je ovo nečinjenje naše države”, konstatirao je nakon dizanja optužnice legendarni heroj Domovinskog rata koji je izveo najuzbudljiviji prelet sa Željave u Pulu.

OPTUŽENI PILOT: ‘Ovo ima veze s ratom u Ukrajini…’ Objasnio zašto tako misli.
Borović: “Ovo nam je osveta za prelet”

Borović uzima u obzir da je ova optužba i pokušaj svojevrsne osvete za prelete iz JNA u Hrvatsku jer, po njegovim spoznajama, u prvim dokumentima koji spominju dizanje tužbe, a koje ima u posjedu, između redova spominju se i Ivan Selak te Ivica Ivandić koji je prije nekoliko dana u Splitu dobio eksponat svog aviona.

“Prva inačica optužbe kao odgovorne ljude navodi tada prvog čovjeka HRZ-a Imru Agotića, zapovjednika Josipa Čuletića, mene i kako su napisali ‘još dvojicu pilota koji su izveli prelet’. Pod tim su mogli misliti samo na Selaka i Ivandića jer su oni bili jedini preletači na borbenim zadacima. U međuvremenu, Agotić i Čuletić su preminuli, a u optužnicu su uvršteni Vladimir Mikac i Željko Jelenić”.
Danijel Borović kaže kako se ne boji ishoda: “Nisam se bojao ni za vrijeme Domovinskog rata, pa se ni sada ne bojim. Ja sam još 1992. optužen da sam srušio helikopter i nije baš da mi je ovaj osjećaj nepoznat. Jedino mi je žao što se moja država ne zna postaviti u ovakvim situacijama. Milanović je, za sada, jedini političar koji to čini. Na vrlo osebujan način, doduše, ali on je svjestan da samo tako može polučiti efekt”.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.