Foto: Screenshot/24 sata

Ivicu su četnici zaklali ‘greškom’: Bio je sličan svećeniku kojeg su htjeli ubiti

Autor: S.V.

Iz potpuno neobjašnjivog razloga, srpska je paravojska na današnji dan 1991. godine nahrupila u Ivanovo Selo (općina Grubišno Polje) te počinila pokolj nad najstarijom češkom zajednicom u Hrvatskoj.

Posljedica napada na Ivanovo Selo bilo je sedam mrtvih civila, dvije ranjene i jedna osoba koja se još vodi kao nestala. Toga dana počinjena je velika materijalna šteta – spaljene su kuće, nastambe deset domaćinstava, izgorjelo je mnogo poljoprivrednih strojeva i automobila, a većina je društvenih zgrada oštećena.

Vikali su “pope, izađi!”

Tijekom ovog nemilog događaja, posebno nesretnu sudbinu doživio je Ivica Kovačić koji je u selo došao kako bi u pošti obavio telefonski poziv. Njega su srpske postrojbe sačinjene uglavnom od dojučerašnjih susjeda, najprije zarobile i stavile u živi štit sa ostalim civilima, a nakon što je za razliku od petorice iz štita uspio preživjeti i pobjeći u dvorište crkve, pao je u šake četnicima koji su ga zamijenili sa tamošnjim svećenikom. O tome je ispričao sam svećenik don Josip Košćak koji je nesretnog Ivicu pronašao zaklanog.

“Vikali su: ‘pope izađi’, ali ja nisam htio izaći iz crkve u kojoj sam bio. Da sam izašao bio bi mrtav. Zaklan. Nažalost, nedugo nakon toga oni su zaklali čovjeka misleći da sam to ja. Samo zato što mi je bio fizički sličan. Još su ga i upucali u glavu, u potiljak da budu sigurni da je mrtav. Ubojica se poslije hvalio da je ubio popa”, ispričao je za 24 sata  župnik crkve Srca Isusova u Ivanovom Selu kraj Grubišnog Polja.

Nisu ušli u crkvu

U župnu kuću koja se naslanja na crkvu u jednu prostoriju su bacili bombu, sva vrata razbili, prozore izrešetali, ali se u crkvu nisu usudili ući.

“Zašto nisu, ne znam”, kazao je svećenik iz Ivanovog Sela.

Tog dana u Ivanovom Selu ubijeno je sedmero civila. Od topovske granate u živom zidu ubijeno je pet muškaraca, jedna baka ubijena je u ispred kuće, a Kovačić je zaklan. Mnogi su ranjeni.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.