fbpx
Dnevno.hr

IVICA MORIĆ – CRVENKAPICA (HOS): Bio sam hrvatski vojnik, a ne Jure Francetić! Ne slušajte Skeju!

Autor: Snježana Vučković

Pojava Marka Skeje, jednog od zapovjednika postrojbe HOS, osim što je uzurpirala svekoliku hrvatsku javnost do tada neupućenu u njegov lik i djelo, uznemirila je pojedine pripadnike ove postrojbe koji ovim putem poručuju: “Skejo nije jedini, zapovjednika je bilo više  ne želimo da nas on predstavlja niti donosi odluke”.

Kao jednog od ratnih zapovjednika 9. bojne  “Rafael vitez Boban” navode Ivicu Morić – Crvenkapicu, hrvatskog branitelja sa 1800 dana borbenog sektora i 27 borbenih akcija posljedica čega je 70% tjelesnog oštećenja.

“Mediji su Skeju prozvali jedinim zapovjednikom!”


– Bilo bi lijepo da od Marka Skeje dobijemo očitovanje o datumu kad je pristupio HOS-u i broju borbenih djelovanja – kazala je Ruža Ivković, članica Časnog suda Udruge 9. bojne Rafael vitez Boban koja je odmah dodala i kako “nije pošteno da se Skejo u medijima naziva jedinim zapovjednikom HOS-a”.

No, više nego Marku Skeji, zamjera se novinarima koji ga prestavljaju kao jedinog, glavnog i odgovornog te onog koji u ime HOS-a daje izjave i donosi odluke.

Da se u mnogočemu razlikuju, za naš portal potvrdio je i sam Ivica Morić – Crvenkapica:

– HOS je imao više zapovjednika, pa tako i 9. bojna. Prave ratnike u toj ludoj 91. mogli ste prebrojati na prste ruku. Međutim, kroz vrijeme su se iskristalizirali pojedinci koji si daju za pravo istupati u javnosti, a njihovo je ratovanje diskutabilno. Dođe mi da ih postrojim i pitam “nek digne ruku onaj koji je ubio četnika” – prilično ogorčeno izjavljuje Ivica Morić koji nam je nakon iscrpnog opisa svog uistinu impresivnog, ratnog puta rezimirao ono što ga muči:

“Nisam bio spreman za dom, nego za grob”

– Ne poistovjećujem se s fašistima, nacistima ni ustašama. Nisam bio Jure Francetić nego hrvatski vojnik i nisam bio za dom spreman nego za grob. Odmah na početku Domovinskog rata dojurio sam iz Hamburga u Hrvatsku I u velikoj želji za oslobođenjem kupili smo oružje koje smo bili prisiljeni prodati. Svašta smo prošli I dali uistinu velik obol u Domovinskom ratu. Prevelik da bi bili ovako etiketirani I obezvrijeđivani – zaključio je jedan od bivših ratnih zapovjednika HOS-a, Ivica Morić.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.