fbpx
Foto: Domovinskirat

IVAN, ALEN, IVICA, ŽAN I OSMAN: Akcija koja je pet Gromova odvela u smrt

Autor: Snježana Vučković

U Sunji je obilježena 30. obljetnica akcije Brđani ’91. i sudjelovanja “Gromova” u obrani tog mjesta u Domovinskom ratu.

Počast je odana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim “Gromovima” u mjestu Brđani Cesta, te kod spomen-ploče poginulim pripadnicima postrojbe – na željezničkoj postaji u Sunji.

“Danas mi je najtužniji dan u mom životu. Prolazi 30 punih godina otkad ga nema. Ali htjela bi se zahvaliti suborcima koji to još uvijek nisu zaboravili i obnavljaju sjećanja na taj dan”, rekla je Ivka Hrnčević, majka poginulog branitelja Ivice Hrnčevića.


Pet poginulih Gromova

Na današnji dan, 22. kolovoza 1991. godine, Hrvatske snage poduzele su prvu veću oslobodilačku akciju na području Banovine, operaciju Brđani ’91. čiji je cilj bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokiranje komunikacije Sisak – Sunja. Pripadnici 2. bojne 2. brigade ZNG, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a, znatno slabije naoružani od neprijatelja krenuli su u prvi veći protuudar na sisačkom području.

Upravo zbog slabog naoružanja, presijecanje komunikacije nije uspjelo, no silna motiviranost i upornost hrvatskih vojnika potpuno je demoralizirala neprijatelja i nanijela mu velike gubitke te zaustavila njegov dalji napredak.

Ipak, ovaj zanos hrvatskih vojnika imao je svoju cijenu. U žestokoj borbi kod Brđani Ceste, od njih 86, poginulo je pet hrvatskih gardista, a 17 ih je ranjeno. Poginuli su pripadnici 2. A brigade ZNG-e, 2. pješačke bojne: Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Osman Muratagić i Žan Marot.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.