Slavko Midzor/PIXSELL

IPAK PROSVJEDI U KNINU? Dio branitelja optužuje: ‘Ovo je veleizdaja, nosit ćemo HOS-ove majice’

Autor: Dražen Krajcar

Izgleda da nadolazeći Dan pobjede u Kninu i proslava 25. obljetnice operacije Oluja, ipak neće proteći mirno.

Naime, dio braniteljskih udruga, nezadovoljan dolaskom potpredsjednika Borisa Miloševića u Knin te odlaskom potpredsjednika Tome Medveda u Grubore, državni će vrh dočekati po scenariju već viđenom u Okučanima na obljetnici Bljeska 1. svibnja, piše Večernji list.

Premda je Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo dovoljan broj prigodnih majica s amblemom VRO Oluja te “u cilju zajedništva i prepoznatljivosti na svečanosti predlažu njihovo odijevanje”, dio branitelja programu će nazočiti u crnim majicama s novim natpisom “Zajedno u ratu, zajedno u miru” te s amblemima specijalne policije, gardijskih postrojbi i ovaj put nešto manjim grbom HOS-a, uz koji se veže i poklič “Za dom spremni”. Na lijevom je rukavu hrvatska zastava, dok je na desnom otisnuta oznaka postrojbe, primjerice Tigrova ili Puma.

Članovi braniteljskih udruga s kojima su proteklih dana razgovarali novinari Večernjeg u tome ne vide ništa sporno, pozivajući se na čl. 3 važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja, prema kojemu je “hrvatski branitelj osoba koja je organizirano sudjelovala u obrani suvereniteta RH kao pripadnik Oružanih snaga odnosno Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, ministarstva nadležnog za obranu, policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga”, dakle HOS-a.

Budući da je predsjednik Milanović u Kninu prijašnjih godina, kada je kao premijer držao govor, doživio zvižduke, iz Ureda o mogućem ponavljanju takvog scenarija odgovaraju kako “zvižduci i demokracija idu zajedno” te da će predsjednik govor održati do kraja. Vezano uz mogućnost da se ponovi ovogodišnji scenarij iz Okučana prilikom obilježavanja VRO-a Bljesak te da netko nosi majice HOS-a s natpisom “Za dom spremni”, iz Ureda naglašavaju kako je neprihvatljivo da je tako odjeven bilo tko iz službenog protokola. Ako je netko takav sa strane, izvan protokola, dodaju, na tijelima je državne vlasti da odluče je li potrebno djelovati.

Premda su majice s amblemom HOS-a za Knin tiskane kao poruka ponajprije predsjedniku Milanoviću, kako se doznaje, nakon nedavne odluke Vlade o odlasku dvojice potpredsjednika u Grubore i Knin, zvučnu i vizualnu “poruku” trebao bi dobiti i premijer Andrej Plenković kao “spiritus movens” ideje o pomirbi, koju dio branitelja tumači kao veleizdaju.




O svemu je za Večernji komentar dao Zoran Maras, predsjednik Udruge Specijalne policije, jednan od dvojice branitelja zbog kojih je Milanović napustio obljetnicu Bljeska.
“S obzirom na to da je predsjednik nakon Okučana o meni govorio kao o nekome tko se vuče po sudovima, ignorirajući pravomoćnu presudu, a navodno je legalist, zanima me hoće li sada napustiti svečanost zbog govora generala Gotovine koji se također ‘vukao po nekim sudovima’. Ja sam opet u protokolu i molio bih ga da ne pobjegne iz Knina. Nosit ću majicu Udruge specijalne policije, ali ako me budu ljutili, mogu je lako promijeniti”, kaže Maras, dodajući da iza majica za “vatreni doček državnog vrha” u Kninu ne stoji njegova udruga, već inicijativa branitelja iz cijele Hrvatske.

Deutsche Welle: ‘Kninska proslava je pozornica za huligane koji slave srpski poraz i izvlače simbole NDH’




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.