Antun Ivanković

Inicijativa za izgradnju i uređenje Spomen-sobe Domovinskog rata u Tovarniku

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Nakon dugog niza godina i kroz razne projekte na promicanju istine o Domovinskom ratu i stradanju mještana Općine Tovarnik, pokrećem projekt izgradnje i uređenja Spomen-sobe svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Domovine. Prikupljajući materijale za knjigu o obrani i stradanju Općine Tovarnik u Domovinskom ratu, koja uskoro ide u tisak, i u kojoj će na jednom mjestu biti popis svih žrtava, branitelja, civila i osoba za kojima se još traga na području Općine Tovarnik, rodila se inicijativa za projekt izgradnje Spomen-sobe.

Središnjii dio Spomen sobe bio bi zid sjećanja, na kojemu će biti postavljene fotografije svih mještana Tovarnika i Ilače koji su izgubili živote u Domovinskom ratu. Uz fotografiju svakog od njih stajat će njegovo ime te godina rođenja i smrti. Drugi dio Spomen sobe bio bi posvećen ubijenom svećeniku Ivanu Buriku.

U memorijalnoj zbirci bili bi izloženi predmeti, dokumenti i ostala građa sačuvana poslije smrti vlč. Ivana Burika, a svjedočili bi također o stradanju ovoga dijela Srijema i Tovarničana u Domovinskom ratu te imali vjersko, povijesno i kulturno značenje.

U Spomen sobi bili bi izloženi različiti materijali s tematikom Domovinskog rata na području Općine Tovarnik (knjige, fotografije, video materijali, dokumentacija, isječci iz novina, vrijedna svjedočanstva ratnih događanja, i sl.), s ciljem da budu dostupni građanima i drugim zainteresiranim osobama. Izloženi eksponati i video materijal trebali bi služiti za potrebe edukacije budućih generacija, ali i kao mjesto trajnog sjećanja.

Cijeli kompleks bit će povezan prostornom blizinom s Matoševim memorijalnim zdanjem i crkvom sv. Mateja, te bi time Tovarnik dobio vjersko i kulturno središte, kao i mogućnost turizma istih predznaka.

Izgradnjom i uređenjem spomen sobe pokazat ćemo svoju snagu, volju i odlučnost da se od zaborava sačuvaju sve žrtve, poginuli, ubijeni i nestali branitelje s područja naše Općine.




Držim da će Općina Tovarnik s načelnicom Ružom Veselčić-Šijaković na čelu i Općinskim vijećem razmotriti i podržati ovu hvale vrijednu inicijativu. Isto tako da će i ostale institucije, pa i pojedinci imati razumijevanja i na svoj način, prema mogućnostima, pridonijeti provedbi ove inicijative.

Antun Ivanković




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.