fbpx
Pejo Breščaković/Foto: Domovinskirat.

IMAO JE SAMO 18! GORKA SUDBINA HEROJA HOS-A: Pokušao je izvući mrtvo tijelo svog zapovjednika

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan obilježava se obljetnica herojske pogibije dvojice istaknutih HOS-ovaca – Krešimira Pavičića i Peje Breščakovića koji su poginuli u Bosanskoj Posavini 12. rujna 1992. godine, nedaleko od mjesta Korače, na prvoj liniji obrane Bosankog Broda.

Dan kada su dva hosovca dala život za slobodu

Krešimir Pavičić – Pavo bio je pukovnik HOS-a na dužnosti dozapovjednika HOS-a Hercegovine. Prije rata bio je respektabilni hokejaš Medveščaka, rođen je 1965. godine u Zagrebu u kojem je proveo svoj život do odlaska na bojište.

Pejo Breščaković bio je dočasnik na dužnosti zapovjednika izvidničke desetine u satniji HOS-a “Lovac”. Rođen je 1974. godine u Schwarzahu, u Austriji, a djetinjstvo i mladost proveo je u Vrbanji. U trenutku pogibije imao je 18 godina.


Foto: Domovinski rat/Pejo Breščaković )lijevo)

Kobna akcija

Petorica hrabrih HOS-ovaca predvođeni pokojnim Pavom, uletjeli su u neprijateljsku zasjedu, pri čemu je Pavo poginuo u borbi prsa o prsa. Pejo je pokušao izvući tijelo svog zapovjednika, no tom je prilikom i sam nastradao te je od posljedica ranjavanja preminuo narednog dana.

Krešimir Pavičić/Foto: Domovinski rat

 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.