fbpx
Foto: Muzej Domovinskog rata

I SLOVENCI SU GINULI ZA SLOBODU HRVATSKE! Tragedija na brdu Lisnik: Sedmorica ‘Tigrova’ oslobađanje platili životom

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Teške borbe protiv JNA i srpskih dragovoljaca koji su uspjeli organizirati čvrstu obranu iznad Slanog, u svibnju 1992. godine dosegle su svoju eskalaciju.

Dana 26. svibnja 1992. 1. gardijska brigada “Tigrovi” koje je predvodio legendarni zapovjednik Damir Tomljanović Gavran oslobodila je strateški vrlo važno brdo Lisnik. U dokumentarnom filmu “Izdrži prijatelju stižem”, svega se prisjetio Milan Rupčić.

Naprasito granatiranje

Foto: Muzej Domovinskog rata

“Došli smo prvi na Lisnik. Gore nije bilo nikoga. Išli smo provjeriti ima li koga, no nije bilo nikoga. Povukli su se i Gavran je preko motorole dao zapovijed da se povuku 2. i 3. satnija, a da 1. satnija ostane gore. Međutim u međuvremenu, nakon nekih dvadesetak minuta počelo je granatiranje s njihove strane. U tom trenutku su ranili nekoliko naših ljudi, lakše ranjenih koji su se sami povukli dolje, a ostali smo ja i još desetak ljudi. Oko 16:15, 16:30 skupili smo se da ćemo krenuti dole međutim odjednom granate, plotuni. Mi smo se raspršili na svoje položaje.”


Međutim, tek je narednog dana, 27. svibnja, u rano jutro nastao pakao. Brdo Lisnik od svitanja žestoko je napadano, a topničko-pješački napad trajao je cijeli dan. Ovaj napad završio je kobno za 7 pripadnika “Tigrova” i jednog pripadnik 115. brigade HV-a čija su tijela zbog neprekidnog granatiranja izvučena tek nakon dva dana.

Među poginulima je bio i Slovenac Janez Cizl, koji je za junački čin odlikovan Redom kneza Domagoja.

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.