Foto: Domovinski rat

I dalje se traga za Milanom: Posljedni put je viđen obješen na krušku kao živi mamac

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 27. veljače 1992. godine u selu Komesarac nedaleko Cetingrada zarobljen je hrvatski branitelj Milan Barić i od tada mu se gubi svaki trag.

Milan je rođen 17. siječnja 1966. godine od oca Jose i majke Kate, a odrastao je u Barić Selu nedaleko Slunja. Kada je počeo rat radio je u Zagrebu. Nije mogao mirno gledati agresiju na svoj kraj te se kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Republike Hrvatske stavio na raspolaganje braniteljima koji su bili u prilično nezavidnoj situaciji.

“Oko 1. studenog je došao s konvojem pješice preko Čorkove uvale do Saborskog”, prisjetio se Milanov suborac Vinko Panić za Domovinskirat i nastavio: “Došao je u moju postrojbu i zajedno smo držali položaje prema Kordunskom Ljeskovcu i Koranskom Lugu, to je onaj dio dolje gdje je većinski živjelo pravoslavno stanovništvo.”

Foto: Domovinskirat

Bio je mamac za zasjedu

Pobunjeni Srbi i JNA, piše hrvatski povjesničar Borna Marinić koji se pozabavio Milanovom sudbinom, okupirali su 12. studenog 1991. godine Saborsko, a uskoro 16. studenog i Slunj. Malobrojne i slabo naoružane skupine branitelja krenule su se povlačiti prema Bosni. Milan Barić i dio branitelja nakon toga ostali su u muslimanskim selima s bosanske strane Korane iz kojih su svjedočili paležu i pljački hrvatskih kuća koje su uglavnom pljačkali njihovi dojučerašnji susjedi.

Kako stoji u knjizi Ivana Strižića “Zločin bez kazne”, Milan je ondje saznao da su mu baka i teta ubijene. Odlučio je provjeriti tu obavijest te je s grupom muslimana prešao na okupirano područje. Ondje su ga u selu Komesarac uhvatili okupatorski vojnici, dok su muslimani uspjeli pobjeći. Njegovi suborci prisjećaju se kako je nakon zarobljavanja bio živ obješen (ispod tijela, oko pazuha) na krušku kako bi ih privukao da ga oslobode no bili su svjesni da bi pritom upali u vješto pripremljenu zasjedu. Nakon nekog vremena Milan je nestao i od tada mu se gubi svaki trag.

JURU SU ČETNICI SPALILI ISPRED KUĆE! Krvavo orgijanje okupatorskih primitivaca trajalo je danima: Mrcvarili su civile i starce, zločin nije zaboravljen
“Otac i majka su mu preminuli, a da nisu nikada pronašli njegovo tijelo. Prema najsvježijim saznanjima, nakon što su ga pretukli navodno je odvezen prema Kninu, međutim prema tamo gubi mu se svaki trag”, završio je sjećanje na Milana Barića njegov suborac i prijatelj Vinko Panić.

Sa stranice Domovinskirat apeliraju ako netko ima bilo kakve informacije o tome gdje se nalaze posmrtni ostaci Milana Barića neka nazove 192 i o tome obavijesti policiju.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.