fbpx
Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata/Michael Misch

HVALA, DUŠANE! Srbin došao iz Nizozemske i stao u obranu Hrvatske: ‘Pomogao mi je u teškim, borbenim situacijama’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prema riječima Pere Kovačevića, po službenim podacima, kroz cijeli Domovinski rat u obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 10.000 pripadnika srpske nacionalne manjine. Samo u obranu Vukovara na čiju je crtu stalo 1800 branitelja, Srba je bilo oko stotinu, odnosno šest posto. Riječ je o hrvatskim građanima srpske nacionalnosti koji su, još 1991., javno iskazali da nisu ugroženi oni, nego je ugrožena i napadnuta domovina Hrvatska, i koji su se s puškom na ramenu borili rame uz rame uz sve hrvatske branitelje.

Jedinstven primjer dragovoljca

Obzirom da su ovi pravoslavni dragovoljci Domovinskog rata građani Hrvatske u kojoj su rođeni i u kojoj su živjeli pokoljenjima, nikako ih se ne bi moglo niti smjelo nazivati “stranim dragovoljcima”, uz neke uistinu jedinstvene izuzetke.

Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata/Michael Misch

Srbin došao iz Nizozemske kako bi branio Hrvatsku

Prema sjećanjima njemačkog dragovoljca Michaela Mischa (na fotografiji lijevo) na području Gornjeg Mekušja, u redovima 129. brigade HV-a barem šest pripadnika srpske nacionalnosti branilo je Karlovac. Među njima bio je i Dušan Milakara (desno), koji je dragovoljno stigao iz Nizozemske kako bi se priključio obrani Hrvatske.


Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinsnkog rata/Michael Misch

Požrtvovan u borbi

“Dva puta mi je svojom intervencijom pomogao izvući se iz vrlo teške situacije tijekom borbi”, kazao je njemački dragovoljac Misch govoreći o Dušanu Milakari za stranicu Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata. Kroz 129. brigadu kojoj je pripadao Dušan, prošlo je 2.800 hrvatskih branitelja a njih 28 položilo je život na oltar domovine.

Njima u čast, ove godine most koji od Karlovca povezuje Blatnicu Pokupsku s lijeve obale s Banskom Selnicom na desnoj obali Kupe, nazvan je po imenu 129. brigade HV-a.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.