Foto: MORH/ T. Brandt

HV U AFGANISTANU: Je li sav trud naših vojnika bio uzaludan?

Autor: Snježana Vučković

NATO je sredinom travnja odlučio da će do 1. svibnja započeti povlačenje iz Afganistana. Mnogi analitičari već su tada prognozirali da bi povlačenje stranih snaga iz Afganistana moglo gurnuti zemlju u novi građanski rat ili omogućiti povratak na vlast talibanima. Upravo to se i dogodilo… Svijet obilaze zastrašujuće slike talibana koji se nakon osvajanja velikih gradova približavaju Kabulu.

Hrvatska sa svojim trupama dala je veliki obol i uložila veliki trud u održavanju mira u toj zemlji.

Prije nepunu godinu dana u vojarni 91. krila  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Pukovnik Marko Živković” na Plesu  održan je svečani doček 12. hrvatskog kontingenta koji se vratio iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Svečanom dočeku tada je nazočio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, te ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine, preko pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

Foto: MORH/ T. Brandt

HV je u mirovnoj misiji sudjelovao pet godina

“Kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos”, poručio je ministar obrane. dok ga je Admiral Hranj nadopuni riječima kako su “hrvatski vojnici ovom misijom još jednom dokazali kako su dostojni nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.”

Pripadnici Hrvatske vojske od 2003. godine sudjeluju u Afganistanu. Operacija ISAF od 1. siječnja 2015. godine prelazi u misiju potpore miru Resolute Support.
Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u misiji potpore miru Resolute Support od 1. siječnja 2015. godine, kada su po završetku mirovne operacije ISAF (International Security Assistance Force) krajem 2014. godine zemlje članice NATO-a, zajedno s partnerskim zemljama, nastavile svoj doprinos u Afganistanu davati kroz misiju potpore miru Resolute Support.

Angažman Hrvatske vojske u brojkama

U misiji Resolute Support zaključno s 11. HRVCON-om, sudjelovalo je 1157 pripadnika Hrvatske vojske, od čega je 76 žena.

Od početka sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu, u operaciji ISAF (International Security Assistance Force), 28. veljače 2003. godine, kada je u operaciju upućen vod Vojne policije te nastavka sudjelovanja u misiji potpore miru Resolute Support, od 1. siječnja 2015. godine, sudjelovalo je 5 722 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je 238 žena.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.