fbpx
Foto: MORH/ T. Brandt

HV OCJENJUJE BORBENU SPREMNOST! S vježbe stižu impresivne fotografije: Daju li vam osjećaj sigurnosti?

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U vremenu od 26. rujna do 30. rujna 2022. godine na vojnom poligonu “Gašinci” provodi se vojna vježba “Stabilnost 22/2” s ciljem završnog ocjenjivanja spremnosti sastavnica 38. HRVCON KFOR prije odlaska u područje operacije u Republiku Kosovo.

Na cijeloj vježbi koristi se CREVAL metodologija ocjenjivanja kojom se ocjenjuje borbena spremnost sastavnice za upućivanje u područje operacije. Osim u Gašincima vježba se provodi i u vojarnama “Knez Trpimir” u Divuljama, “Satnik Josip Zdilar” u Velikoj Buni i u vojarni 1. Gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu.

Foto: MORH/ T. Brandt

Vježba se provodi kroz dvije faze. U prvoj fazi (IN BARRACKS) koja je provedena 26. rujna provjeravala se obučenost pojedinca i opremljenost pripadnika, a u drugoj fazi (IN FIELD) 27. i 28. rujna provjerava se uvježbanost sastavnica u provedbi zajedničkih zadaća.


Na vojnom poligonu “Gašinci” glavni akteri su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno- mehanizirane brigade koji u sastavu jedne motorizirane satnije imaju zadaću u 72 sata bez prekida prikazati sve ono za što su se pripremali. U prvih 24 sata vježbe ocjenjivala se spremnost pripadnika i poznavanje temeljnih vojničkih vještina, a u ostalih 48 sati ocjenjuje se cijela satnija u provedbi patrola i osiguranja baze.

Foto: MORH/ T. Brandt

Zapovjednik motorizirane satnije koja se upućuje u misiju, satnik Dalibor Strbat zajedno sa svojim zamjenikom natporučnikom Markom Aladrovićem, iz Taktičko operativnog centra upravlja postrojbom koja se nalazi na terenu i sukladno situaciji donosi odluku. Obuka je zamišljena tako da se po principu rotacije vodova jedan vod uvijek nalazi u patroli, jedan vod je odgovoran za osiguranje baze i jedan vod je angažiran kao snaga za brzi odgovor.

Foto: MORH/ T. Brandt

Osim motorizirane satnije 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno- mehanizirane brigade, ustrojbene cjeline koje participiraju u sastavu 38. HRVCON KFOR su HRZ, Obavještajna pukovnija, ZzP, Uprave J-1, J-2 i Središnjica za upravljanje osobljem.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.