morh

Hrvatski zrakoplovi presreli izraelski zbog povrede zračnog prostora

Autor: Dnevno/Dr. K.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske pri čemu je presreo izraelski zrakoplov, priopćili su iz MORH-a

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov.

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama, stoji u priopćenju MORH-a.




Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.