MORH

HRVATSKI VOJNICI ODNIJELI POBJEDU U IZDRŽLJIVOSTI! Pročitajte što su sve morali učiniti

Autor: Snježana Vučković

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj pobjednici su u natjecanju desetina koje je održano u subotu 13. lipnja 2020. u organizaciji satnije „Munje“ 3. bojne 2. konjičke pukovnije Kopnene vojske SAD-a. Ukupno se natjecalo šest desetina, i to tri iz američkog kontingenta te po jedna desetina iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta.

Teške discipline

Natjecanjem se testirala fizička pripremljenost i timski rad u fizički stresnom okružju, kroz četiri radne točke na kojima su morali svladati različite zadaće i u najkraćem vremenu preći udaljenost od oko pet kilometara. Natjecatelji su svladavali zadaće u odori, sa zaštitnim prslukom i pločama, cijelo vrijeme noseći sa sobom po četiri kanister napunjena vodom i metalnu polugu za vuču. Na prvoj radnoj točki morali su napraviti ukupno 200 marinaca. Druga radna točka bila je vuča ranjenika 100 metara uzbrdo i natrag, dok je na trećoj radnoj točki svaki natjecatelj morao nositi dva kanistera 50 metara u jednom smjeru i natrag. Na posljednjoj radnoj točki desetine su morale napraviti 100 čučnjeva, 100 prebacivanja s jednog na drugo rame i 100 pregiba s polugom za vuču te se trčeći i dalje pod opterećenjem vratiti do startne točke.

MORH

„Dobar je osjećaj da smo najbolji“

Jedan od natjecatelja iz sastava 6. hrvatskog kontingenta, vojnik Jerko Galešić rekao je nakon prolaska kroz cilj:

„Bilo je naporno. Radili smo kao tim i podjednako podijelili teret. Bitno je da smo sve odradili timski jer natjecanje je bilo gotovo tek kad je zadnji od nas stigao na cilj. Najzahtjevnija radna točka je bila vuča ranjenika uzbrdo. Do samog cilja nismo znali da smo pobjednici.“

Također, poručnik Matija Sabađija naglasio je ovom prigodom važnost timskog rada za ovakav vid natjecanja. „Dobar je osjećaj da smo najbolji. S obzirom da ćemo mi organizirati sljedeće natjecanje, na nama je teret i obveza da najbolji i ostanemo“, dodao je.




MORH

Svrha ovog natjecanja je stvaranje okružja koje promovira zdrav način natjecanja i podiže psihičku i tjelesnu sposobnost desetina. No, sudjelovanjem svih savezničkih postrojbi iz Borbene grupe Poljska ovo natjecanje podupire razinu njezine ukupne interoperabilnosti.

U vrijeme provedbe mjera koje su na snazi u sjedištu Borbene grupe zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom, svaki vid natjecanja i upoznavanja doprinosi podizanju morala svih pripadnika smještenih na poligonu. Natjecanje se odvijalo uz poštivanje svih propisanih mjera.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.