Foto: Screenshot

Hrvatski novinar sa Šljivančaninom oči u oči: ‘On nije četnik, već zakleti Jugoslaven’

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski novinar Gordan Malić snimio je dokumentarni film “Vukovar 2022.” u nadi da će se prikazati uoči ovogodišnje obljetnice pada ovoga grada.

Malić nam kaže da HRT “rasteže” odlukom o plasiranju ovog vrlo zanimljivog dokumentarca i da su pregovori još u tijeku, pa je tako vrlo izvjesno da ga ove godine nećemo moći pogledati. No, dovoljno je pogledati inserte koji su prikazani u emisiji Podcast Velebit kako bi se zaključilo da je Gordan Malić odradio vrlo zahtjevan posao.


Šljivančanin snuždeno priznao nedužnost Hrvata: ‘Uvek sam s porodicom letovao na Jadranu i s njima pio vino’

Šljivančanin o Hrvatima sve najbolje

Svrha filma “Vukovar 2022.” je, kaže nam autor, pogled na rat u Vukovaru iz sadašnje perspektive Hrvatske, Srbije i samog Vukovara, no posebno se osvrnuo na današnji pogled Beograda prema onome što su 91. učinili tome gradu. Osim toga, želio je pokazati kako su u napadu na Hrvatsku postojale “dvije struje”, odnosno, dvije ideologije koje su se u suštini poprilično razlikovale.

Posebno zanimljivi dijelovi ovoga dokumentarnog filma su isječci u kojima autor razgovara sa Veselinom Šljivančaninom koji je kao oficir JNA, zbog ratnih zločina u Vukovaru osuđen na 10 godina zatvora. Njegova emotivna sjećanja na predratna ljetovanja u Hrvatskoj u kojoj su ga “Hrvati sa kojima je u Splitu i Šibeniku pio vino uvijek rado dočekivali i sa kojima nije imao nikakvih problema”, prosječnom gledatelju mogu djelovati vrlo nostalgično, pa gotovo i pokajnički.

Foto: Screenshot

Ni danas se ne kaje

No, Malić koji ga je prilikom snimanja gledao u oči, kaže nam kako o kajanju Škod ljivančanina nema ni govora:

“Šljivančanin nikada niti nije imao problema sa Hrvatima, nego sa Hrvatskom za koju je tvrdio da napada njegovu vojsku i ruši njegovu zemlju. U napadu na Vukovar djelovale su dvije ideološke struje: JNA koja je grčevito željela sačuvati Jugoslaviju i pročetničke, koja je željela veliku Srbiju. Šljivančanin je, kao pravi vojni proizvod bivše zemlje, pripadao ovoj prvoj struji. Na žalost, te dvije ideologije spojile su se u jednu i to je dovelo do zla koje se dogodilo u Vukovaru, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske. Pojednostavljeno, Šljivančanin nije bio četnik, već zakleti Jugoslaven koji se tek raspadom JNA priklonio grupaciji velikosrba. I nije mrzio Hrvate, nego Hrvatsku.”

I danas je uvjeren da je napravio “pravu stvar”

Malić kaže kako je Šljivančanin uvjeren da je napravio “pravu stvar”, te da nema veze sa Šešeljom i Arkanom:
“Snimili smo osam sati vrlo zanimljivog materijala u kojem se mogu naći neke situacije o kojima on govori po prvi puta. Između ostaloga, otkrio je kako je nakon masakra u Vukovaru ‘generalštab’ donio odluku da upravo on bude ‘žrtveno janje’, a ispričao je i kako su planirali njegovo ubojstvo.”

Osim toga, autor filma kaže kako je Šljivančanin tijekom cijelog snimanja bio izuzetno “domaćinski raspoložen”.

 
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.