fbpx
Foto: SNV

Hrvatski branitelji i antifašisti zajedno pomažu Banovini

Autor: S.V.

Srpsko narodno vijeće i splitska udruga VeDRA (Veterani Domovinskog rata i antifašisti) u sklopu humanitarne akcije “Banija je naša kuća”, u subotu, 23. siječnja, organizirali su dostavu humanitarne pomoći na Banovinu.

Generali HV-a Luka Džanko i Veselko Gabričević te predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić dostavili su građevinski materijal obitelji Prišić u selo Veliki Šušnjar pokraj Petrinje. Gospodarski objekti obitelj Prišić tijekom potresa doživjeli su velika oštećenja, što je ozbiljno ugrozilo njihovu egzistenciju s obzirom da se unutar vlastitog opg-a bave uzgojem svinja i goveda, donosi SNV.

Članove udruge branitelja dočekali paroh i članovi SNV-a

Članovi SNV-a i paroh petrinjski Saša Umičević svakodnevnim obilaskom potresom pogođenog područja usmjeravaju pomoć i detektiraju obitelji u potrebi pa su tako došli i do obitelji Prišić s troje djece, koja u ovom trenutku ovisi o donacijama. Tako su i u današnjoj akciji članove udruge VeDRA dočekali paroh petrinjski te Milijana Nožinić, koordinatorica humanitarnih aktivnosti snv-a za područje Petrinje.

Jedan od ključnih punktova humanitarne akcije “Banije je naša kuća” je centralno skladište za donacije snv-a u Vrginmostu. Jelena Nestorović, koordinatorica volontera i vijeća snv-a na terenu te Tatjana Dragičević, voditeljica Odjela za humanitarna i socijalna pitanja, naglasile su da koordinacija humanitarnu pomoć donatora iz Hrvatske i susjednih zemalja usmjerava ciljano prema skladištu u Vrginmostu, a svi podaci o donacijama bit će centralizirani i povezani sa središnjim uredom snv-a u Zagrebu. Jelena Nestorović napomenula je da prostor u Vrginmostu raspolaže kapacitetima za skladištenje hrane koja bi se u periodu obnove, sljedećih mjeseci, nastavila dijeliti stanovništvu Banovine.
Što je VeDRA?

Kako se ističe i u programskim dokumentima Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) “antifašizam u Hrvatskoj nije i ne može biti ograničen samo na razdoblje Drugog svjetskog rata, nego se proteže i na temelje Domovinskog rata, s obzirom da je srpska politika na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine 20. stoljeća imala sva obilježja fašizma.”

Stoga je cilj koji je sebi zacrtala VeDRA “promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije”, te očuvanje tekovina antifašizma, ponajprije u Hrvatskoj ali i općenito.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.