Facebook

HRVATSKA U ŠOKU, UMIRU KAO POKOŠENI: U 2016. godini umrlo 4,073 hrvatskih branitelja…

Autor: Snježana Vučković

Zar preživjeli hrvatski branitelji nisu zaslužili da u slobodnoj i suvereno Republici Hrvatskoj dožive prosječnu starost stanovnika RH ( 76 godina )?

Ministar branitelja Tomo Medved iznio je podatak da je u 2016. godini umrlo 4073 hrvatskih branitelja. Iako svakodnevno svjedočimo smrti branitelja, ukupna brojka šokirala je javnost koja sada sve više zahtijeva veću brigu i psihološki te liječnički nadzor nad ljudima koji su branili Hrvatsku.
Taj uzlazni trend smrti branitelja mogao se uočiti već početkom 2016-godine kada je u samo prva četiri mjeseca umrlo 1085 branitelja, čak desetorica dnevno.
Javnost je već otprije upoznata sa crnom statistikom o pobolu i smrti hrvatskih branitelja, no broj umrlih rapidno raste! Na to je sredinom 2016-te upozorila Koordinacija braniteljskih Udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina koja je donijela zaprepaštavajuće podatke:

2009. g. za vrijeme ministrice hrvatskih branitelja gđe. Jadranke Kosor umiralo je prosječno dnevno 5 hrvatskih branitelja ( 1890). Upozoravali smo Ministarstvo na povećanu smrtnost hrvatskih branitelja, ali se Ministarstvo oglušilo.

2012. g. za vrijeme ministra g. Predraga Matića već je umiralo prosječno dnevno 6 hrvatskih branitelja ( 2354). Opetovano smo upozoravali Ministarstvo koje je napokon pokrenulo znanstveno-istraživački projekt pod nazivom „ Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata „.
Projekt je pokazao da hrvatski branitelji najčešće umiru od raznih oblika tumora i što je najstrašnije s prosječno doživljenih 50,9 godina života.

Na naša opetovana traženja da se nešto konkretno poduzme kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života, Ministarstvo je stalno ponavljalo da se rade nove analize koje su trebale pokazati odstupanja u pobolu hrvatskih branitelja od opće populacije, te da se utvrđuje je li duljina sudjelovanja u Domovinskom ratu utjecala na pojavnost određenih bolesti kod hrvatskih branitelja u odnosu na opću populaciju.

I tako u tim analizama prošao je i mandat ministra Predraga Matića, a da nismo saznali ništa od tih silnih analiza, a kamoli da se nešto konkretno poduzelo kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života.

2015. g. već je umiralo prosječno dnevno 8 hrvatskih branitelja ( 2955 ). Za napomenuti je da je broj umrlih hrvatskih branitelja i veći, jer se navedeni podaci odnose samo na one umrle hrvatske branitelje čije su obitelji od Ministarstva zatražile povrat troškova pogreba.

Početkom 2015. g. Ministarstvo zdravlja krenulo je s projektom otvaranja veteranskih bolnica, na način da je na bolnice u Zaboku, Vukovaru, Kninu i Ogulinu stavilo ploče da su to i veteranske bolnice, bez bilo kakvog plana i sadržaja vezanog uz poboljšanje specifične zdravstvene skrbi o zdravlju hrvatskih branitelja.




U prva četiri mjeseca 2016. g. umiralo je prosječno dnevno 10 hrvatskih branitelja ( 1085 ). Skupa s drugim udrugama zatražili smo od Predsjednice da proglasi 2016. godinom hrvatskih branitelja, kako bi pokušali senzibilizirati javnost za probleme hrvatskih branitelja, ali se Predsjednica oglušila i nije se uopće o tome očitovala.

Ministarstvo branitelja početkom svibnja, 2016. pokrenulo je izradu Prijedloga nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja, kao sastavnog dijela novog zakona o hrvatskim braniteljima, što je za svaku pohvalu.

Pozivamo sve predstavnike medija da u okviru svojih mogućnosti što više pišu i javnost obavještavaju i senzibiliziraju o velikoj smrtnosti braniteljske populacije. Pozivamo sve predstavnike vlasti da u okviru svojih mogućnosti učine sve kako bi se pomoglo hrvatskim braniteljima da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života.




Pozivamo sve liječnike da u okviru svojih mogućnosti učine sve kako bi se prevenirali faktori rizika pojave specifičnih bolesti kod populacije hrvatskih branitelja i spriječilo da umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života.

Posebno pozivamo hrvatske branitelje zaposlene u medijima, politici i zdravstvu da učine sve u okviru svojih mogućnosti kako bi pomogli sebi a još više svojim ratnim prijateljima da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina života.

Pozivamo sve hrvatske branitelje da se sami, svjesni ovih podataka i svijesti da pripadaju rizičnoj grupi , sami u okviru svojih mogućnosti pobrinu za prevenciju svog zdravlja, kako ne bi umirali s prosječno doživljenih 50,9 godina života.

Republike Hrvatske ne bi bilo bez oružanog otpora i borbe hrvatskih branitelja, koji su uz cijenu vlastitog života četiri ratne godine pružali otpor velikosrpskom agresoru, a tisuće njih i položilo život na oltar Domovine.

Zar preživjeli hrvatski branitelji nisu zaslužili da u slobodnoj i suvereno Republici Hrvatskoj dožive prosječnu starost stanovnika RH ( 76 godina ).

Smatramo da je odgovornost na svim institucijama Republike Hrvatske i na svima nama da im to osiguramo. Ako nismo sposobni populaciji hrvatskih branitelja osigurati doživljenje prosječne životne dobi padamo na ispitu savjesti jer ne skrbimo o onima koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Svima u Republici Hrvatskoj treba biti jasno da je svaki dan dragocjen u borbi za zdravlje hrvatskih branitelja i da se svi trebamo u okviru svojih mogućnosti potruditi i pomoći još živim hrvatskim braniteljima da ne umiru s prosječno doživljenih 50,9 godina, nego da u državi koju su obranili i stvorili dožive bar prosječnu dob stanovnika RH”

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.