HRT/screenshot

HRVATSKA SE PRISJEĆA ‘MAJKE HRABROSTI’: Dirljiva priča o ženi koja je u ratu izgubila četvoricu sinova i zeta

Autor: Dnevno

Hrvatska se ovih dana prisjeća heroine Domovinskog rata i Majke hrabrost – Kate Šoljić, odnosno njezina rođendana 23. veljače. Bila je simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu u kojemu je dala izniman doprinos kao majka kojoj su u obrani Vukovara poginula četvorica sinova i zet. Rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Njena patnja počela je još u Drugom svjetskom ratu kad su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije.

Rodila je šestero djece: sinove Niku, Ivu, Miju i Matu te kćeri Maru i Anu.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od “komšijine“ ruke, a do jučer su zajedno radili. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu. Za njim ostalo je troje malodobne djece. Mato je ubijen u napadu na vojarnu. U ratu bili su i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina.

Trebalo joj je dvanaest godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko (pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji) bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Kada je počeo rat otišla je na Ugljan, početkom 1992. zaposlila se u tamošnjoj bazi ratne mornarice, a kasnije je živjela u Bolu na Braču. Umrla je osmog srpnja 2008. u Zagrebu.

O Kati Šoljić snimljen je dokumentarac “Kata Šoljić – Majka Hrabrost”. U srpnju 2018. obljetnicu Katine smrti obilježila je i Torcida velikim transparentom na tribinama: “Zagrli braću i poljubi sinove svoje što su život dali na oltar domovine. 1922 – Kata Šoljić – 2008”.




[ IN MEMORIAM ]Kata Šoljić ( 8.7. 2008 – 8.7.2018. ), majka četvorice poginulih branitelja i junakinja Domovinskog…

Gepostet von Torcida Split 1950 am Sonntag, 8. Juli 2018




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.